Ellentmondott főnökének, Zoran Milanovic miniszterelnöknek tegnap Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter, aki kijelentette, hogy Zágráb alternatív forrásokat keres ahhoz, kivásárolja a Mol Nyrt.-t a horvát olajtársaságból, az INA-ból. A kormányfő a hét végén még arról beszélt, hogy kalandor lépés lenne a 49,1 százalékos részesedés megvétele, miután Horvátországnak nincsenek meg ehhez a pénzügyi eszközei.

Az osztrák WirtschaftsBlatt arról cikkezett, hogy bajban lenne a horvát olajtársaság, ha állami tulajdonba kerülne, mivel Zágráb nem tudná megfelelően menedzselni a céget. Ha a Mol harmadik félnek értékesítené részvénycsomagját, az még kellemetlenebb lehet, miután esetleg orosz vevő jelenhetne meg a színen.

Több frontos harc

Vrdorjak arról beszélt a horvát állami rádióban, hogy a kormány alapvetően a Mol pakettjének megvásárlásában érdekelt. Ennek értékét 19 milliárd kunára (3,3 milliárd dollár) teszik - írta a Reuters. A lépés persze Horvátország magas államadóssága miatt nem lenne könnyű.

Az egyik lehetőség, hogy a horvát nyugdíjalapot használnák fel az INA kivásárlására - árulta el a gazdasági miniszter. Zágráb folytatni akarja a tárgyalásokat a Mollal az INA menedzsmentjének módosításáról is, függetlenül attól, hogyan döntenek a tulajdonlással kapcsolatban - tette hozzá. A horvát olajtársaságot kisebbségi tulajdona ellenére a magyar tulajdonos irányítja.

Ha ezt a kérdést meg tudnák oldani az év végéig, akkor minden egyébbel sokkal könnyebben elboldogulnánk - véli a gazdasági miniszter. Senkinek sem érdeke, hogy a tárgyalásokat elhúzzuk 2014 közepéig. A Mol a hét végén úgy döntött, hogy felkészül az INA-pakett eladására, amit a tőzsdei befektetők tegnap részvényeladással nyugtáztak.