Összesen 23,6 milliárd koronát (250 milliárd forint) készül zárolni a cseh kormány az idei költségvetési kiadásokból, miután a vártnál gyengébb növekedés miatt egyébként nem lesz tartható a tervezett 3,5 százalékos GDP-arányos hiány - közölte tegnap újságírókkal Miroslav Kalousek pénzügyminiszter. Az államháztartás tartós rendbetétele, a 3 százalék alatti hiánycél elérése érdekében további lépéseket is megvitattak a gazdasági kabinetben, hírek szerint ezekkel Petr Necas miniszterelnök is egyetértett.

Az idénre tervezett 105 milliárdos hiányhoz képest jövőre további 42,2 milliárd, 2014-ben 84,4 milliárd koronát kell megtakarítania valahogy a hárompárti cseh kormánynak - mondta el Kalousek, hozzátéve, hogy a deficit kordában tartása érdekében javasolni fogják a nyugdíjak befagyasztását is 2013-tól 2015-ig. Az általános forgalmi adó kulcsa egységesen 19 vagy 20 százalék lesz a mostani 14 és 20 százalék helyett - korábbi tervek szerint jövőre 17,5 százalékon egységesítették volna (még az is lehet, hogy a könyvekre és a gyógyszerekre megmarad a 14 százalék). A magasabb árfakulcstól jövőre 18-20 milliárd korona pluszbevételt várnak.

A személyi jövedelemadó kulcsa a mai 15 százalékról 16-ra nő, emellett bevezetnek egy ideiglenes szolidaritási adót is: a havi 100 ezer korona (1,1 millió forint) fölötti jövedelmekre jövőre 31 százalékos adót vetnének ki, a következő két évben ez 32 százalékra menne fel. Szóba került emellett egyes szociális ellátások eltörlése is - idézte a Bloomberg Kalouseket - és csökkentenék az önfoglalkoztatottak által levonható kedvezmények körét is.

Az exportvezérelt cseh gazdaság már tavaly recesszióba került, idén legjobb esetben is stagnálni fog, noha a kormány 1-1,2 százalékos növekedéssel számolt. A lassulás miatt mintegy 14 milliárd koronával (kb. 155 milliárd forint) kevesebb adóbevétellel számol már a pénzügyi tárca.