Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dollár árfolyamát alátámasztotta, hogy a kétéves lejáratú amerikai államkötvények hozama kedden kilencéves csúcsra, 1,559 százalékra emelkedett, miután híre ment annak, hogy John Taylor, a Stanford egyetem közgazdaságtan professzora tűnik a legesélyesebb befutónak a Fed elnöki pozíciójára. A jelenlegi Fed-elnök, Janet Yellen ötéves mandátuma 2018 februárjában jár le - írja az MTI.

Donald Trump elnök jelöltlistáján John Taylor és Janet Yellen mellett Jerome Powell, a Fed kormányzótanácsának egyik tagja, Gary Cohn, az elnök gazdasági főtanácsadója és Kevin Warsh, a Fed volt kormányzótanácsi tagja is szerepel. A The Wall Street Journal című lap úgy tudja, hogy az elnök a múlt héten tárgyalt Taylorral, míg Warsh és Powell a múlt hónapban járt a Fehér Házban. Janet Yellennel csütörtökön találkozik az elnök, és bár kapcsolatuk nem felhőtlen, van esély arra is, hogy Yellen megtarthatja tisztségét.

A Fed vezetőjének személyére az amerikai elnök tesz javaslatot, de a kinevezéshez szükséges a szenátus jóváhagyása.

Lee Hardman, a legnagyobb japán bank, az MUFG londoni központjának devizapiaci elemzője kijelentette: ha Taylort választják meg a Fed következő elnökének, nem lenne meglepve, ha a dollár árfolyama rögtön 3-5 százalékkal erősödne.

John Taylor a szabályokra alapozott monetáris politika híve, piaci vélemények szerint Yellennél szigorúbb monetáris politikát folytatna, azaz valószínűleg gyorsabb ütemben emelné a kamatokat, erősítve a dollárt ezáltal. Hardman rámutatott, hogy a tőkepiacokat kevésbé támogatná és növelné a kamatemelés jelenleg beárazott esélyeit, ha a monetáris politika alakításának stratégiája az inkább szabályokra alapozott megközelítés felé mozdulna el.

A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb devizából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - fél százalékkal, 93,549 pontra emelkedett kedden. Az euró árfolyama 0,40 százalékkal 1,1749 dollárra süllyedt, majdnem 3 százalékkal gyengült a szeptemberben elért két és fél éves csúcshoz képest.