Az elnök a legnagyobb elismerés hangján szólt Hagelről, aki Robert Gates és Leon Panetta után a harmadik védelmi minisztere és közölte, hogy a Pentagon vezetője utódjának szenátusi megerősítéséig hivatalban marad.

Obama szerint Hagel, aki csaknem két évig állt a védelmi tárca élén, októberben közölte vele távozási szándékát. Erre a november elejei "félidős" választások utáni átmenet szolgáltatott alkalmat. Az elnök a hétfői fehér házi bejelentés alkalmával nem nevezte meg a miniszter utódját és nem szólt arról sem, hogy milyen esetleges változások várhatók az amerikai biztonságpolitikában.

Az amerikai védelmi tárca vezetésére esélyes személyek között a médiában Michele Flournoyt, a Pentagon volt államtitkárát, Ashton Carter volt védelmi miniszterhelyettest és Jack Reed Rhode Island-i demokrata párti szenátort nevezték meg.

A The New York Times, a CNN és a Fox News úgy tudja, hogy Obama szólította fel lemondásra Hagelt. A miniszter és az elnök sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni, Szíriában történő katonai fellépés, valamint az Ukrajnával kapcsolatban követendő irányvonal kérdésein különbözött össze.

Hagel megfigyelők szerint az iraki kivonulást a súlyos következmények miatt elhamarkodottnak ítélő tábornoki kar álláspontját képviselte, s kifogásolta egyebek között a Fehér Ház szerinte nehézkes döntéshozatalát. Ezen álláspontja szerint mind Amerika szövetségeseit, mind az ellenfeleit bizonytalanságban tartja Washington arról, hogy mi a célja Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsát illetően.

Kommentátorok arra is felhívták a figyelmet, hogy Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az IÁ militánsaival szembeni határozottabb szíriai fellépést támogatná, és nem zárja ki, hogy az iraki harcokban indokolt esetekben amerikai szárazföldi csapatok is beavatkozzanak, amit Barack Obama mindeddig határozottan ellenzett. Az utóbbi időben az amerikai sajtóban olyan értesülések is megjelentek, amelyek szerint az amerikai csapatok 2014 után a kiképzési és a tanácsadási feladatok mellett a terrorelhárítási műveletekben is részt vehetnek Afganisztánban, ám az elnök hétfőn ismét arról beszélt, hogy az amerikai erők harci küldetése véget ér a közép-ázsiai országban.

A találgatások Hagel távozásáról először akkor kaptak lábra Washingtonban, amikor a miniszter lemondta a november közepére tervezett ázsiai látogatását. Noha a politikus korábban republikánus szenátor volt, párttársai 2013-ban, a kinevezésével kapcsolatos szenátusi meghallgatása során bizalmatlanságról árulkodó kérdéseket fogalmaztak meg a katonai erő alkalmazására és a nukleáris arzenál hasznosságára vonatkozó nézeteivel, valamint azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben az iraki csapaterősítés ellen szavazott. Viszonya a kongresszussal azóta is feszült volt.

Az Obama-kormányra újult nyomás nehezedik a biztonságpolitikai stratégia ügyében, mivel a "félidős" választásokon a republikánusok a képviselőház után a szenátusban is megszerezték a többséget. Az új összetételű kongresszusban a "héja" John McCain szenátor veszi majd át a felsőház katonai bizottságának elnöki posztját.

Chuck Hagel távozása az első jelentős kormányátalakítási döntés a demokraták három héttel ezelőtt elszenvedett választási veresége óta.