Az amerikai elnök szombaton, londoni látogatásának utolsó teljes napján, a londoni Westminster kerület tanácsának előadótermében ötszáz meghívott - zömmel közigazgatási szakiskolákban tanuló - fiatal kérdéseire válaszolva azt mondta: az Iránnal kötött megállapodás a példa arra, hogy a diplomácia ereje sokszor hatékonyabb a fegyveres erőnél. Kijelentette: büszke arra, hogy az iráni atomprogram problémáját háború nélkül sikerült rendezni.

Obama hangsúlyozta, hogy "legkorábban tíz évi távlatból visszatekintve" tudja majd megvonni elnöki időszakának teljes mérlegét, de az iráni egyezség mellett az egészségügyi reformot tartja nagy eredményének, és azt, hogy a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság idején sikerült megakadályozni a mély depresszió kialakulását a világgazdaságban.

Az iszlamista szélsőségességre vonatkozó kérdésre az amerikai elnök azt mondta: egy "maroknyi csoport kiforgatta" valódi tartalmából az iszlám tanítását, ugyanakkor a szélsőségesség amerikai terjedése elleni fellépésben az amerikai kormány "legnagyszerűbb szövetségesei" azok az amerikai muszlimok, akik teljes mértékben integrálódtak az amerikai társadalomba.

Obama szerint az iszlámmal szembeni gyűlölet a szándékolttal ellentétes hatást eredményez a terrorizmus elleni küzdelemben. A muszlimokkal kapcsolatos közbeszéd nyelvezetének gondos megválogatása, és mások hitének tiszteletben tartása "biztonsági kérdés, nem liberális politikai korrektség" - fogalmazott a londoni fórumon az amerikai elnök.

Keresni kell azokat, akik nem értenek egyet velünk

A mindennapi politikában szerzett tapasztalataira, az ellenfelekkel kötött kompromisszumok lehetőségére vonatkozó kérdésre azt mondta: ha egy politikus csak olyanokkal tölti minden idejét, akik mindenben egyetértenek vele, "az szélsőséges meggyőződések kialakulásához" vezet. "Kifejezetten keresni kell a kapcsolatot olyanokkal, akik nem értenek egyet velünk, mert így lehet megtanulni a kompromisszumkötést" - tette hozzá. Obama szerint a kompromisszum a politikában nem azt jelenti, hogy az ember feladja, amiben hisz.

A rendezvény után Obama találkozott a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével, Jeremy Corbynnal is. Corbyn szóvivője a megbeszélés után közölte: a találkozón a globális vállalatok befolyásáról, a globalizáció által a dolgozó emberekre gyakorolt hatásokról, és az egyenlőtlenségek mérséklésének szükségességéről volt szó.

Kiállt a britek uniós tagsága mellett

Obama és Corbyn egyetértett abban, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban a helye - tette hozzá a munkáspárti vezető szóvivője.
Obama, aki előző este David Cameron miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, a megbeszélés utáni londoni sajtótájékoztatóján rendkívüli feltűnést keltő, erőteljes érveléssel állt ki Nagy-Britannia további EU-tagsága mellett. Különösen az a kijelentése keltett komoly visszhangot, hogy az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne", ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az unióból.

A brit belpolitika EU-szkeptikus táborának képviselői szombati nyilatkozataikban beavatkozásnak minősítették és visszautasították az amerikai elnök e kijelentéseit.

Obama vasárnap Londonból Németországba utazik.