Barack Obamának a mintegy negyvenperces beszélgetésben elmondott szavai mindazonáltal azt sugallták, inkább Hillary Clintont látná szívesen pártja elnökjelöltjeként, s nem Bernie Sanders vermonti szenátort.

Az elnök reméli, hogy politikai öröksége folytatódik, és sikerül megakadályozni, hogy Donald Trump, Ted Cruz, vagy valaki más (a republikánus politikusok táborából) lebontsa elnökségének eredményeit. A Politico munkatársának benyomásai szerint az elnök - bár óvatosan fogalmazott - Hillary Clintont tartaná pártja megfelelő elnökjelöltjének. "Bernie abban a kényelmes helyzetben vágott bele a kampányba, hogy van ideje - és el is engedte magát. Hillary azzal a kiváltsággal és egyben teherrel kezdte a kampányt, hogy azonnal őt tekintették a fő jelöltnek" - idézi a Politico Obama szavait.

Az elnök egyetértett Hillary Clintonnak már a 2008-as kampányban - éppen vele szemben - megfogalmazott véleményével, miszerint az ihletettség mit sem ér tapasztalat nélkül. Többször is dicsérte Hillary Clintont, miközben a nagy vetélytárs, Bernie Sanders dicséretével takarékosabban gazdálkodott. Sanderst elvekkel rendelkező kívülállónak tartja, aki úgy szeretné megváltoztatni a politikai diskurzust és magát a választási vitát, ahogyan harminc évvel ezelőtt Ronald Reagan tette. Ugyanakkor egyetlen bírálattal vagy udvariatlan megjegyzéssel sem illette a vermonti szenátort, aki a kampányban nem egyszer - tiszteletteljesen ugyan, de - bírálta a kormányzatot, legfőképpen azért, mert nem számoltatta el a Wall Street vezető bankárait, és mert sok hiányosságot látott az egészségbiztosítási rendszer átalakításában.

Barack Obama úgy tartja, hogy Hillary Clintont igaztalanul vizsgálgatják most (az FBI vizsgálatot indított ellene, mert külügyminisztersége idején a hivatalos levelezését magán postafiókján keresztül bonyolította), s szerinte a volt külügyminiszternek már 2008-ban is sokkal nehezebb dolga volt Iowában, mint neki. Hiszen "korábban kellett felkelnie, mint nekem, mert a haját rendbe kellett tetetnie, hogy megfeleljen az iránta támasztott valamennyi elvárásnak" - fejtegette.

A Politico riportere beszélt az elnök közeli munkatársaival is, akiktől előzetesen megtudta: Obamának nagyon fontos, hogy őt követően ismét demokrata politikus kerüljön a Fehér Házba. Ennek okáról az elnök azt mondta a Politicónak: "Amikor John McCain ellen indultam, McCainnek és nekem valóban ellentétes nézeteink voltak, egymástól élesen eltérő nézeteink, de John McCain soha nem tagadta a klímaváltozás tudományos  megalapozottságát, John McCain nem szólított fel arra, hogy egyáltalán ne engedjenek be az Egyesült Államokba muszlim vallású embereket...  A republikánusok felfogása nem hogy egyszerűen jobbra tolódott volna, hanem beazonosíthatatlanná vált" - fogalmazott Obama.