Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két elnök pénteki telefonbeszélgetéséről közleményben számolt be a Fehér Ház. Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezető között a maláj utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna felett július 17-én történt lelövését, illetve azt követően, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrán válságban játszott szerepe miatt. Obama kijelentette, hogy a válság diplomáciai eszközökkel történő rendezését részesíti előnyben.

A Kreml sajtóirodája a két elnök eszmecseréjéből azt emelte ki, hogy Putyin kontraproduktívnak nevezte a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket, rámutatva, hogy azok komoly károkat okoznak a nemzetközi kapcsolatokban és az általános értelemben vett globális stabilitásnak is.

Orosz közlés szerint az álláspontok közötti különbségek megmaradtak ugyan, de Obama és Putyin egyaránt hangsúlyozta, hogy sürgősen véget kell vetni a kelet-ukrajnai harcoknak és méltatták a háborúskodás beszüntetésén fáradozó, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselőiből álló diplomáciai "kontaktcsoport" csütörtöki minszki tanácskozását.

A Fehér Ház szerint a két elnök megállapodott arról, hogy nyitva hagyják a kommunikáció csatornáit a két ország között.

Az USA nem tart mindent az ellenőrzése alatt

Obama pénteki sajtóértekezletén a Fehér Házban kérdésre válaszolva kijelentette: az Egyesült Államok nem oldhat meg minden konfliktust, de ez nem jelenti azt, hogy ne törekedne erre. Az elnök egy arra vonatkozó kérésre válaszolt így, amely azt feszegette, vajon több regionális konfliktus kiéleződése nem annak a jele-e, hogy az amerikai befolyás csökken a világban.

"Az Egyesült Államok a világ legerősebb hatalmaként sem tart mindent az ellenőrzése alatt. Több olyan konfliktus van, amelyet egyelőre nem voltunk képesek megoldani, de ez nem jelenti azt, hogy csökkent volna a befolyásunk. A diplomáciai erőfeszítések időt igényelnek" - mondta.

Az ukrajnai válságról szólva úgy érvelt, Washington mindent megtett annak érdekében, hogy megfizettesse Ukrajna destabilizálásának árát, de - Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva kijelentette: "néha az emberek nem racionálisan cselekszenek".

Újabb 8 millió dollár Ukrajnának

Ugyancsak pénteken Joe Biden amerikai alelnök 8 millió dollár értékben újabb támogatást ajánlott fel az ukrán határvédelem megerősítésére. Az Egyesült Államok kettes számú vezetője erről telefonon értesítette Petro Porosenko ukrán elnököt. Az összeg része egy Ukrajnának szánt, 27 millió dolláros újabb katonai támogatásnak, amelyből 19 milliót az ukrán nemzeti gárda fog megkapni.
Porosenko a Fehér Ház szerint közölte, hogy a lelőtt maláj utasszállító lezuhanásának helyszínéhez való hozzáférés a közelben zajló harcok ellenére is biztosított. Az ukrán elnök és Biden megbeszélésén szó esett az Oroszországból Ukrajna területére irányuló rakétatámadások "növekvő gyakoriságáról" is.