Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az USA pénzügyminisztere elmetszette egy kisebb kínai bank minden kapcsolatát az Egyesült Államok pénzügyi rendszerével, miután úgy találta, hogy a pénzintézet támogatta az észak-koreai atomfegyverprogramot - tudósított a Financial Times (FT). A lépés csak napokkal előzi meg Donald Trump nagy ázsiai körútjának kezdetét.

Az ügy jelentőségét éppen az adja, hogy az USA elnöke ezen az utazáson keresi fel először hivatalosan Kínát, ahol találkozik Hszi Csin-ping államfővel. Várakozások szerint kettejük tárgyalásainak fő témája éppen az lesz, hogyan fékezzék meg az észak-koreai sztálinista rezsim egyre fenyegetőbb nukleáris fegyverkezését.

Bombázók repkednek

Trump ázsiai látogatását megelőzően amerikai bombázó repülőgépek Észak-Korea közelében gyakorlatoztak, ami újabb jele annak, hogy a Kim Dzsongun diktátor vezette rezsim háborús konfliktusba keveredhet az USA-val. A pekingi vezetést érthetően kiveri a hideg veríték ettől a lehetőségtől. A kínai bank ellen hozott amerikai intézkedés így vélhetően a kisebb konfliktusforrások közé tartozik.

A washingtoni pénzügyminisztérium pénzügyi bűnüldözéssel foglalkozó részlege szerint a koreai határ közelében lévő Bank of Dandong illegális pénzügyi tevékenységet folytatott észak-koreai partnerekkel. Több millió dollár értékű tranzakciót bonyolított le olyan vállalatok javára, amelyek kapcsolatban állnak a sztálinista rezsim atomfegyverprogramjával. Ezek a cégek az Észak-Korea-ellenes szankciók hatálya alá esnek.

Jókora összeg

A tárca dokumentumai szerint a Bank of Dandong 786 millió dollár értékű tranzakciót bonyolított le 2012 és 2015 májusa között egyesült államokbeli pénzintézetekkel. Ezeknek az üzleteknek a 17 százaléka olyan cégeket érintett, amelyek kapcsolatban állnak az USA- és az ENSZ-korlátozások hatálya alá eső észak-koreai ügyfelekkel.

A kis kínai bank elleni amerikai fellépés része a washingtoni kormány igyekezetének, hogy elszigetelje azokat a vállalatokat és magánszemélyeket, amelyek támogatják Kid Dzsongunt és a rezsim atomprogramját.

A brüsszeli Swift rendszer, amely a világon lebonyolított pénzügyi tranzakciók nagyját támogatja, márciusban jelentette be, hogy minden kapcsolatát megszakította Észak-Korea bankrendszerével - emlékeztet az FT. Ezzel válaszolt a bírálatokra, amelyek szerint jóval korábban meg kellett volna tenni ezt a lépést.

Hasonló nyomás alatt állnak azok a hongkongi hajózási vállalatok, amelyek fedőcégként segítik az embargót sértő észak-koreai kereskedelmet.

A nyitókép forrása: Pixabay.com