Oroszország fontos, de nem meghatározó jelentőségű exportpiaca Lengyelországnak. Az embargó meghirdetése előtt az idei év első felében a kivitel értéke 4,84 milliárd dollár volt, amiből 447,9 milliót tettek ki a gépek és elektromos berendezések. Tavaly az Oroszországba irányuló export a teljes kivitel több mint 5 százalékát adta, ami idén 4,4 százalékra csökkent.

Az exportőrök közül azok jártak rosszul, akik rubelben kötöttek szerződést, de azok se mindig jártak jobban, akik ragaszkodtak a dollárhoz vagy az euróhoz - az orosz partnerek ugyanis túl gyakran nem fizettek.

Természetesen megszenvedte a gyümölcs- és zöldségexport is az orosz piacról való kitiltását csakúgy, mint a kishatármenti kereskedelem: míg tavaly decemberben még 345 ezer orosz jött Kalinyingrádból elsősorban bevásárolni Lengyelországba, számuk idén 50 ezerre csökkent, ahogy a rubel értékvesztése miatt a lengyel áruk túl drágák lettek számukra. Kalinyingrádban ugyanis 1 zlotyért már 19-20 rubelt is kérnek, ami közel kétszerese a tavalyi árnak - írta a Gazeta Wyborcza.