Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kifejezetten szokatlan volt a tavalyi időjárás a bordeaux-i borvidéken. A nagyon nedves tavaszt egy száraz nyár követte, míg szeptemberben és októberben csapadékos, nappal enyhe, éjjel hideg idő volt. Ez eredményezte azt, hogy a szőlőszemek sokáig érhettek, anélkül, hogy szétrohadtak volna. A leginkább az augusztusi időjárás tért el a tájra jellemzőtől, de az érésnek épp a késő nyári körülmények kedveztek: az átlaghőmérséklet 5 fokkal melegebb volt, míg 30 százalékkal több napfény érte a gyümölcsöket - idézi Laurence Geny és Axel Marchal tanulmányát a Bloomberg.

A szakértők szerint ritka az ilyen tökéletes egyensúly, és a leszüretelt mennyiség azt támasztja alá, hogy a 2016-os egy tökéletes évjárat volt a borvidéken. Sok pincészet pedig azt állítja, hogy a minőségre is nagyobb gondot fordíthattak, mint korábban: válogathattak a szőlők között, hogy melyeket préselik a hordókba.

Folytatódhat a drágulás

A felívelés úgy hiányzott már a Bordeaux környéki borászatoknak, mint egy falat kenyér, mivel 2011 óta folyamatosan ingadozott, inkább lefelé tartott a helyi borok ára. Elmaradt a mennyiség és a minőség is. Viszont 2016-ban - vagyis a 2015-ös termőév hatására - a bevételek is növekedni kezdtek, sőt, a friss borok is felértékelődtek.

Az árak a Liv-ex középárfolyamas 500 terméket összehasonlító indexén 230-ról 290-ig emelkedtek. Januárra már 300-ra emelkedett ez a szám, vagyis egyértelmű javulás tapasztalható az elmúlt egy évben. A tavalyi jó termés, pedig arra enged következtetni, hogy - ha csak katasztrófa nem történik - az idén folytatódhat a trend.

Apróbb aggodalomra csak az adhat okot, hogy a bordeaux-i borok egyik legfontosabb felvevőpiaca az Egyesült Királyság. A brexit azonban fontgyengülést hozott magával, amely azt eredményezheti, hogy a britek kisebb arányban vásárolják meg a dráguló borokat, hiszen náluk hatványozottabban érvényesül az euróárfolyam miatt a drágulás. Az idei előrehozott változás, az azzal járó politikai bizonytalanság erősítheti a meglévő folyamatot.

A világon mindenki másnak rossz

A felületes szemlélődök eddig nem tapasztalhatták azt, hogy a világ bortermelése veszélyben lenne a klímaváltozás miatt, pedig valójában súlyos problémák jelentkeztek az elmúlt években. Míg Európában a termelésben nem látszódtak különösebb ingadozások, addig Indiában vagy Kaliforniában általános probléma a tőkék kiszáradása, a szemek aszalódása, rozsdásodása.

De Európában sincs minden rendben: a NASA Godard laboratóriuma és a Kolumbia Egyetem kutatói 2015-ben megállapították, hogy az elmúlt években a terméshozam csak azért maradt fenn, mert egyre korábban kezdték meg a szüretet. Franciaországban és Svájcban az 1600-as évektől egészen 2007-ig elemezték az adatokat és arra jutottak, hogy ez alatt az időszak alatt két héttel korábbra tevődött a betakarítás. Az elmúlt 10 évben pedig további napokkal jött előrébb a szüret időpontja, de az érési idő miatt nagy mozgástér már nincs - derül ki a Nature-ben publikált munkából.

Egy 2012-es kutatásban texasi kutatók pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a vezető európai területeken akár 86 százalékkal is eshet a terményhozam 2050-re. A klímaváltozásnak a tanulmányban példaként felhozott Toszkánához hasonló hatásai lehetnek Magyarországon. Hazánkban ugyanis az átlagosnál nagyobb szárazságokat és intenzívebb felmelegedést, de szélsőségesebb teleket jósolnak.

Stockholmi kékfrankos és londoni rizling?

A felmelegedésnek lehetnek nyertesei is: jelenleg a szőlő az északi félgömbön csak a 30-50., a déli félgömbön a 20-40. szélességi fokok között termeszthető gazdaságosan. Emiatt az Egyesült Királyság vagy Svédország jelentéktelen szereplői a borgazdaságnak, de ha a klímaváltozás hasonló ütemben folytatódik, a határ egyre északabbra fog tolódni.

A két említett országban ráadásul intenzívebben jelentkezik az éghajlat felmelegedése. Vagyis a közeli jövőben - akár már a 2020-as évek - számolni kell azzal, hogy egyre nagyobb termesztett szőlő és bormennyiséggel jelennek meg a piacon. Ez pedig még nagyobb fordulat lehet, mint az, hogy a parafadugó helyett már a minőségi borokat is csavarzárral árusítják.