Miután a világsajtót bejárta a hír, hogy Lengyelország rendelkezik Európa legnagyobb gázpala készletével, amelynek kitermelésével a térség Norvégiájává válhat az ország, az érdeklődés most az ugyanebből a palából kinyerhető kőolaj felé fordul. A lehetséges megtakarításon kívül ennek az ad Varsó számára különös jelentőséget, hogy jelenleg kőolaj-szükségletének 97 százalékát kénytelen importból, több mint 90 százalékát Oroszországból fedezni.

A legnagyobb olajpala-készletek Varsó, Radom és Elblag térségében találhatók. A legtöbb potenciális mezőre az ExxonMobilnak van koncessziója, de gazdag zsákmányra számít a lengyel Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) részvételével alakult konzorcium is - írta a Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap.

Jelenleg folynak a kutatások, amelyben a lengyel állami geológiai intézet mellett részt vesz az amerikai geológiai szolgálat is, és várhatóan két hónapon belül készül el a jelentés. Kitermelésének módszere ugyanaz, mint amit a gáz esetében használnak - és amivel szemben egyre nagyobb az ellenállás az Európai Unióban, mivel tartanak annak a környezeti hatásától, konkrétabban az ivóvíz-készletek tönkretételétől. A palaolaj a kőzetben a gáznál magasabban, vagyis a felszínhez közelebb található, kitermelése mégis drágább, mert nehezebb felhozni. Ennek ellenére a jelenlegi olajár mellett kifizetődő volna, különös tekintettel arra, hogy sokkal jobb minőségű a hagyományos kőolajnál. Az Egyesült Államokban, ahol már évtizedes múltja van a gázpala-kitermelésnek, két éve kezdték meg a palaolaj-termelést, aminek köszönhetően arra számítanak, hogy 1920-ra 60 százalékkal csökkenthetik a kőolaj-importot. Az USA rendelkezik a világ legnagyobb ilyen palakészletével, amelynek tartalmát a szaúd-arábiai hétszeresére becsülik.

Lengyelországban a fentebb említett helyeken kívül nagy reményeket fűznek a Balti-tenger mellékének, ami azt jelenti, hogy a mezők átnyúlhatnak az orosz kalinyingrádi enklávéba is. Itt a Lukoil hagyományos kútjai évente 500 millió dolláros árbevételt érnek el.