Pier Carlo Padoan olasz gazdasági és pénzügyminiszter hétfőn levélben válaszolt a bizottság bírálataira a Brüsszelbe október 15-én eljuttatott jövő évi költségvetési törvény tervezetéről. Az olasz kormány 2,9 százalékos hiányt tűzött ki célnak 2015-re az idei évre tervezett 3 százalék után. Ugyanakkor azt tervezi, hogy a jövő év helyett csak 2017-ben hozza egyensúlyba a strukturális hiányt. A bizottság ezt a halasztást az olasz kormány korábbi vállalásaitól való "jelentős eltérésnek" minősítette, és magyarázatot kért Rómától.

A Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős bizottsági alelnöknek küldött levelében az olasz miniszter hangsúlyozta, hogy a törvény célja az olasz gazdaság fellendítése a 2008-as szinthez képest a GDP 9 százalékos visszaesését okozó válság hosszú évei után. A gazdaságot úgy próbálják élénkíteni, hogy jövőre GDP-arányosan 3 százalék alatt tartják a költségvetési hiányt és 0,3 százalékkal javítják a strukturális deficitet, és ezzel párhuzamosan finanszírozzák "a régóta várt strukturális reformok végrehajtásához szükséges rendkívüli erőfeszítéseket" - ígérte a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy az olasz gazdaság már harmadik éve zsugorodik, komoly deflációs veszély vagy hosszú ideig nagyon alacsony infláció és stagnálás fenyegeti. "Minden eszközzel el kell kerülni, hogy a gazdaság a negyedik évet is recesszióban töltse, mivel nagyon nehéz lenne az országot kihúzni egy ilyen konjunktúrából. Ráadásul ez rendkívül nehézzé tenné az államadósság fenntarthatóságának biztosítását" - érvelt Pier Carlo Padoan.

A strukturális deficit azt mutatja meg, hogy mekkora az a hiány, amely nem a gazdasági cikluson belüli mozgásnak tudható be. Az olasz kormány 2014-hez képest GDP-arányosan 0,1 százalékkal akarta csökkenteni a strukturális hiányt a jövő évi költségvetési tervezet szerint, ami messze áll a Brüsszel által elvárt 0,5 százaléktól. Kompromisszumos megoldásként most 0,3 százalékot ajánlott fel Róma.

Olasz sajtóértesülések szerint Matteo Renzi olasz kormányfő az Európai Tanács pénteken tartott ülésén tárgyalt erről a kompromisszumos javaslatról. Nem dramatizálva a brüsszeli rendreutasítást viccelődve megjegyezte, hogy "ha szükség van további egy-két milliárd euróra, holnap reggelre előteremtjük".

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a jelek szerint szintén igyekezett kisebbíteni a költségvetési vita jelentőségét, mondván, "nem gigantikus méretű megszorításokról beszélünk".