Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett - írta az MTI.

Parma és Piacenza polgármestere kérte a vészhelyzet elrendelését, miután a vízkészletek elégtelennek bizonyulnak a nyári kánikulában egyre növekvő vízigény kielégítésére. A nyári szezonban több vízre lenne szükség a térségbe érkezett turisták miatt is, akiknek szintén alkalmazkodniuk kell a víz adagolásához. Erről a helyi önkormányzatok döntenek: szükség esetén bizonyos napszakokban teljesen elzárhatják a vízszolgáltatást, vagy páros-páratlan napok szerint működtetik. Van, ahol a lakossághoz tartálykocsikkal visznek vizet. Parma és Piacenza térségében 2016 ősze óta alig hullott csapadék.

Emilia-Romagna agrártermelői szövetsége jelezte, hogy a vízhiány miatt teljes kiszáradás fenyegeti a zöldség- és gyümölcs-ültetvényeket, a napraforgótáblákat, a szőlőket, és súlyos gondokat okoz az állattenyésztők számára is.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint Emilia Romagnában 20 millió köbméternyi víz hiányzik, ami a Comói-tó vízmennyiségének felel meg.

Az olasz kormány csütörtöki bejelentése szerint 8,6 millió euróval segítik Parma és Piacenza vízellátásának biztosítását, valamint víztartalékuk megteremtését.

Kritikus a helyzet Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban, valamint Szardínia és Szicília szigetén, amelyekben szintén kozlátozták a vízhasználást. Szardíniában 1922 óta nem esett ilyen kevés csapadék, a sziget egyes vidékein 90 százalékkal kevesebb víz van a tározókban mint a nyári időszakban lenni szokott.

Hasonló a helyzet Szicíliában, ahol a számítások szerint több mint 80 millió köbméter víz hiányzik. Venetóban majdnem teljesen kiszáradt az Adige-folyó, nyolc hónapja alig esik Friuli-Venezia Giuliában. A meteorológiai előrejelzések szerint az olaszországi kánikula a következő napokban fokozódik, ami tovább súlyosbítja majd a vízhiányt.

Virginia Raggi római főpolgármester is vízhasználati korlátozást rendelt el a főváros egész területén, amely egészen szeptemberig érvényes. Ennek értelmében köz- és magánterületen is csak a szükséges vízmennyiséget szabad használni, korlátozni kell többek között a közkertek és parkok öntözését, a járműmosást, az uszodák vízcseréjét. A rendelkezés nem vonatkozik a háztartások és egészségügyi intézmények ivóvíz-használatára, valamint a köztisztasági célokra használt vízre sem. A vízkorlátozás tiszteletbentartását a városi rendőrség és a római vízszolgáltató ellenőrzi.

Kiszáradás fenyegeti a Rómához közeli és a főváros természetes víztározójának számító Braccianói-tavat, amely mindenkori legalacsonyabb szintjére süllyedt - írta az MTI.