A vezető olajárstandardok várhatóan tovább folytatják hetek óta tartó szánkázásukat, legalábbis jelenleg minden piaci tényező emellett szól - derült ki a CNBC elemzői körkérdéséből. Az amerikai készletek bővülése tovább növeli a kínálatot, miközben a kereslet főként a kínai gazdaság növekedésének lassulása miatt gyenge marad. Az amerikai tőzsdék visszaesése arra utal, hogy az amerikai vállalatok sem húznak bele a bővítésekbe, ezért nem fog nőni energiafelhasználásuk. Végül a jó erőben lévő dollár kitartóan tartja magát, márpedig az olaj ára az amerikai valuta gyengülésével párhuzamosan szokott nőni.

A londoni Brent és az amerikai WTI is igazolta a szakértők várakozásait - hétfőn és kedden is zsugorodtak. Az előbbi benchmark árfolyama hordónként 102,60 dollárra mérséklődött kedd reggelre, az utóbbi 93,85 dollár/hordónál járt. A CNBC-nek nyilatkozó 11 elemző közül kilenc (82 százalék) az árak csökkenésére számít. Egyikük szerint a Brent két héten belül áttöri a 100 dolláros határt, de van olyan is, aki már ezen a héten két számjegyű Brent-árfolyamot jósol. A WTI jegyzése 88 dollár körüli mélységbe süllyedhet.

Várakozások szerint az Olajexportáló Országok Szervezete (OPEC) az alacsony árak ellenére nem csökkenti napi 30 millió hordós kitermelési kvótáját. Venezuela és Irán ugyan emellett lenne, mert nagyvonalú szociális programjaik finanszírozásához szükségük van a drágább olajtól remélt magasabb bevételekre, ám a csoport legnagyobb országa, Szaúd-Arábia és az Öböl menti országok várakozó állásponton vannak. Semmi okuk, hogy engedjenek egyes tagországok nyomásának. Ezért belátható időn belül maradhat a túlkínálat az olajpiacon.