Olajpiaci szakértők egyelőre nem tudják megválaszolni azt a kérdést, hogy hosszabb távú és jelentős olajárcsökkenést hozhat-e Oszama bin Laden terroristavezér kiiktatása - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése 1,72 dollárral, hordónként 112,212 dollárra, a londoni Brentté 1,17 dollárral, 124,72 dollárra csökkent a hír bejelentése nyomán, mivel mérséklődött az olajlétesítmények elleni terrortámadások veszélye. Ugyanakkor a piacok további hírekre várnak, amelyek megvilágíthatják az esemény súlyát, következményeit. Ennek függvényében akár további jelentős árcsökkenés kezdődhet.

Idén eddig 23 százalékkal drágult a fekete arany, az áremelkedések felgyorsultak a líbiai polgárháború kirobbanása óta, ami  miatt napi 1,3 millió olaj esik ki a világpiacról. Bin Laden irányítása alatt az Al-Kaida terrorszervezet olajipari létesítmények megtámadását is ösztönözte, hogy ezzel ártson az amerikai és az európai gazdaságnak. 2006 februárjában megrohamozták a szaúd-arábiai Abqaiq olajfeldolgozó létesítményt, amelyen a világ legnagyobb olajexportőre kivitelének kétharmada megy át. Két autóba rejtett pokolgépet sikerült felrobbantaniuk, de a támadás nem okozott kiesést az exportban.

A mai olajárcsökkenést ugyanakkor nem csupán Oszama bin Laden halálhíre okozta, hanem a kínai feldolgozóipari növekedés lassulásáról a hét végén nyilvánosságra került adat is. E pekingi statisztikai hivatal adatai szerint az ágazat beszerzési menedzserindexe (PMI) 53,4 pontról 52,9-re morzsolódott le. A Bloomberg elemzői előrejelzése 53,9 pontot mutatott.

A JP Morgan elemzése szerint Ázsiában az év második felében csökkenni fog az olajkereslet, mert a fogyasztók egyre kevésbé viselik el a magas árakat. A hedge fundok a múlt héten még - folytatva az azt megelőző heti emelést - tovább növelték áremelkedésre játszó nettó long határidős pozícióikat.