Az Obama-adminisztráció újabb lépéseket tett az amerikai olajkiviteli tilalom enyhítésére, amivel segítséget nyújthat a viszonylag magas költséggel működő olajpala-kitermelőknek a túléléshez - írja a Bloomberg. Ha a kereskedelmi minisztérium frissen megjelent irányelveibe foglalt tervek valóra válnak, akkor az év közepétől engedélyezhetik az úgynevezett ultrakönnyű nyersolaj exportját, aminek eredményeként jelentősen nőhet az USA kivitele.

Jelenleg az exporttilalmat kissé enyhítő néhány kivételnek köszönhetően naponta 200 ezer hordó olaj hagyja el az amerikai kikötőket, ami 2015 közepére 500 ezerre emelkedhet. Az év végén már napi egymillió hordóval növelhetik a világpiaci kínálatot az amerikai olajtermelők, amelyek naponta 3,81 millió hordó könnyű és ultrakönnyű nyersolajat hoznak felszínre - derül ki a Citigroup adataiból.

Ezt jól megkapják

A változás komoly csapást mérhet az OPEC tagállamaira, amelyek a világ olajexportjának 30 százalékát biztosítják. A Szaúd-Arábia vezette országcsoport a mélybe hanyatlott olajárak ellenére nem csökkentette kitermelését legutóbbi, november végi tanácskozásán, amit szakértők azzal magyaráznak, hogy ezzel akar nyomást gyakorolni az amerikai termelőkre. Amíg ugyanis Szaúd-Arábiában néhány dollárba kerül egy hordó olaj felszínre hozása, az észak-amerikai olajpalamezőkön legalább 40 dollár körül alakul ez a költség.

Ha tehát alacsonyak az árak, akkor romlik az olajpala-befektetések jövedelmezősége, ezért a befektetők kivonják a tőkéjüket ebből az iparágból - okoskodhattak az OPEC elemzői. Az exporttilalom feloldása viszont új piacokat nyit meg az amerikai olajcégek előtt, amelyek - termékük minőségétől és további egyedi feltétektől függően - az ismert szabványoknál jobb áron adhatják el olajukat. Így újabb lehetőséget kapnak a talpon maradásra.

Ezzel egyidejűleg az új helyzet tovább növelheti a túlkínálatot az olaj világpiacán, ami lefelé szoríthatja az árakat és ezzel az üzemanyagok árát is. Azaz az OPEC így ráfázhat arra, hogy nem csökkentette termelését, amivel támaszt adhatott volna az olajárnak.