Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon durva geopolitikai konfliktus van kialakulóban a Dél-kínai-tenger vitatott szigetei körül: Washington keményen szóvá tette, hogy Kína igyekszik rátenni a kezét ezekre a területekre és a térség környező régióiban is erősíti katonai jelenlétét, a pekingi vezetés azonban hallani sem akar a kifogásokról - írja a CNBC. Ugyanakkor a világ két legnagyobb gazdaságával rendelkező államának esetleges fegyveres konfliktusa egyelőre nem érte el a tőzsdei kereskedők ingerküszöbét.

A piacok hajlamosak elkényelmesedni, jelenleg senkit sem foglalkoztatnak a geopolitikai kockázatok. Ez azonban nagy hibának bizonyulhat - véli Jim Iuorio chichagói tőzsdei kereskedő. A régióban kialakult konfliktus fejleményei egy irányba mutatnak, és bár jelenleg nem látszanak nagy gondnak, ez gyorsan megváltozhat. Más szakértők a világ legnagyobb geopolitikai kockázatai - az ukrán-orosz válság és az iráni helyzet - mellé sorolják a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültséget.

Régi ügy újratöltve

Az esetleg szénhidrogén készleteket is tartalmazó kőzetek felett lévő szigetek körüli vita nem új, Kína mellett Vietnam és a Fülöp-szigetek is magának követeli ezt a területet, amin évek óta vitatkoznak, ám az elmúlt napokban egyre idegesítőbb címek jelennek térséggel kapcsolatban. Egy olyan kínai újság, amelyet sokszor használ szócsövének a pekingi kormány, a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy elkerülhetetlen lenne egy kínai-amerikai háború, ha Washington nem adja fel jelenlegi álláspontját a régió katonapolitikai helyzetével kapcsolatban.

Szakértők szerint ugyan minden érintett fél tisztában van azzal, hogy bármilyen fegyveres konfliktus kirobbantása súlyos hiba lenne, helyzet szándékolatlan vagy véletlen eszkalációját nem lehet kizárni. Erre utalhatott már egy évvel ezelőtt az az incidens, amelyben Vietnam tiltakozott amiatt, hogy a kínaiak olajfúrásba kezdtek egy olyan helyen, amely szerintük vietnami felségvizek alatt található. Ezután olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek a kínaiak gyors expanziójáról tanúskodtak a régióban.

Állunk elébe

Peking elismeri, hogy a szigetek felhasználhatók katonai célokra, ám hozzáteszi, hogy területi jogain belül cselekszik a velük kapcsolatos akciói során. Ezzel szemben szerintük az USA veszélyes játékba kezdett azzal, hogy agresszíven beavatkozik a helyi ügyekbe. Nem akarunk katonai konfliktust az USA-val, de állunk elébe bármilyen összecsapásnak - fogalmaz az említett újság.

Megfelelőnek tartja a washingtoni kormány lépéseit Mira Rapp Hooper, katonai stratégiai szakértő. Az USA arra reagált, hogy nagyon gyorsan sok minden történt a térségben, úgy, hogy nem világos, melyik állam, milyen követelésekkel áll elő. Mostanra a normálisat jóval meghaladó feszültség alakult ki, egy kissé válságízűvé vált a helyzet - teszi hozzá. Ha egy vietnami hajó összezördülne a kínai haditengerészettel, az könnyen nemzetközi konfliktussá szélesedhetne.

A legnagyobb veszély ugyanakkor Hooper szerint az információhiány. Az amerikai fél nem érti, mi a célja Kínának ezekkel a szigetekkel, mit milyen jogokat formálva jelenik meg a térségben. A kölcsönös meg nem értés veszedelmes robbanóanyagként halmozódik fel.

Kit érdekel?

Ha a helyzet tovább romlik, azt várhatóan először az ázsiai devizák fogják megérezni. Hiába hallunk a sztoriról hónapok óta, nem számíthatunk arra, hogy az újabb fejlemények mindenképpen unalomba fulladnak - véli Kathy Lien, a BK Asset Management vagyonkezelő valutakereskedője. A kínai jüan, a japán jen és az ausztrál dollár sérülhet meg leginkább, ha nő a feszültség.

Az USA-ban kockázatkerülő lépéseket okozhat a konfliktus éleződése, amely a megszokott forgatókönyvek megfelelően azzal járna, hogy a tőke elhagyná a tőzsdét és az amerikai államkötvényekben, illetve a dollárbefektetésekben keresnek biztonságos menedéket magának.

A kereskedők egyelőre nagyon nagyvonalúak. Kit érdekel? - válaszolta Michael Block, a Rhino Trading Partners pénzügyi szolgáltató cég vezető stratégája, amikor a CNBC megkérdezte a véleményét a Dél-kínai-tengeren kialakult helyzetről. Jeff Kilburg, a KKM Financial elemzője úgy véli, hogy a konfliktusnak jelentősen eszkalálódnia kell ahhoz, hogy elérje a piaci szereplők ingerküszöbét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!