Magyarország tovább élezte ellentétét az Európai Bizottsággal és az országban működő külföldi tulajdonú vállalatokkal - kezdi vészjóslóan cikkét a Financial Times (FT). A kormány további büntetésekkel fenyegette meg azokat a cégeket, amelyek ellenezik a szerintük diszkriminatív adókat - utal a lap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti megjegyzésére.

Az FT két bekezdésen keresztül idézi is a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzottak. Lázár a Sparnak és a Philip Morrisnak üzent, mondván: ha nem fizetik ezt az adót, majd fizetnek egy másikat, és hasonló esetben minden cégcsoport így fog járni, amely pereskedik az ellen az ország ellen, amelyben pénzt akar keresni.

Az éles megjegyzés előzménye, hogy az Európai Bizottság az állami támogatásokkal kapcsolatos vizsgálatában azt találta, hogy bizonyos adók és "egészségügyi hozzájárulások" előnyben részesítik az alacsony forgalmú helyi vállaltokat a külföldi tulajdonú kiskereskedőkkel és dohánygyártókkal szemben. Budapest ezzel világossá tette, hogy nem mozdul el az Orbán Viktor miniszterelnök nevéhez fűződő unortodox adópolitikától - értékeli a helyzetet a brit üzleti lap portálja.

Csak most jön a java

Az FT emlékeztet arra, hogy ez a vita csak a legutóbbi abban a hosszú sorban, amely Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta alakult ki a külföldieket célzó szokatlan adók és egyéb közterhek kapcsán. Célkeresztbe került a külföldi tulajdonú média, távközlési és közműcégek, valamint bankok. Megterhelésük a Financial Times szerint a költségvetési hiány leszorítását célzó bevételnövelést szolgálja.

A deficit alacsony tartása pedig azért fontos a kormánynak, mert el akarja kerülni, hogy az ország újabb IMF-mentőcsomagra szoruljon, mint a 2008. őszi Lehman-csőd után, amikor a lefagyott hitelpiacokon nem tudta eladni államkötvényeit.

Az unortodox lépések számos uniós vizsgálatot provokáltak és Orbán Viktor nemrégiben világossá tette, hogy a Brüsszellel folytatott vita éleződésére számít a következő három évben, ami a 2018-as választásokig hátra van. Támogatói a 3,6 százalékos GDP-növekedéssel igazolják Orbanomicsként is emlegetett gazdaságpolitikájának sikerét.

Jó a cél, rossz az eszköz

Az FT idézi a brüsszeli határozatból, hogy az EU támogatja a Orbán-kormány fellépését a cigarettázás ellen, ám kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy összefüggés lenne a dohányzók egészségi állapota és a dohánytermékeket gyártó cégek árbevételének nagysága között. Ezzel utalnak a kérdéses adó diszkriminatív, azaz az ágazat egyes cégeit mások rovására előnyben részesítő voltára.

Brüsszel egyébként vizsgálja a dohány-nagykereskedelemmel kapcsolatos szerződést is, amely exkluzív licencet adott egy brit-magyar párosnak (a BAT és a magyar Continental-csoport konzorciumának). Egy az ügyhöz közel álló forrás szerint a többi dohánycég emiatt is az európai hatóságokhoz fordult. A kormány a BAT-CGT 600 millió forintos licencdíjajánlatát előnyben részesítette három nagy versenytárs hatmilliárdos vállalásával szemben.

Kételkednek az elemzők

Érthetetlen, hogyan utasíthattak el egy jelentősen nagyobb ajánlatot - idézi az FT Erik Bloomquistot, a Berengberg bank elemzőjét. Orbán bírálói szerint az eset újabb bizonyíték arra, hogy a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit aláássa a kiszámíthatatlan szabályozási környezet és a külföldi cégek elriasztását szolgáló különadók rendszere.

A kormány az év elején ígéretet tett arra, hogy csökkenti Európa legnagyobb bankadóját a hitelezés fellendítése és a befektetési környezet vonzóbbá tétele érdekében. A múlt heti Lázár-megjegyzés azonban kétségeket támaszt az iránt, hogy Budapest valóban elkötelezett-e a stabil, minden szereplőnek azonos feltételeket kínáló befektetői környezet megteremtése iránt - vélik elemzők.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az újabb csetepaté ronthatja Magyarország esélyét arra, hogy a hitelminősítők felvigyék adósságának besorolását a bóvli kategóriából a befektetésre ajánlott szintre. Ez sokba kerülhet a magyar adófizetőknek, ugyanis jóval olcsóbb az adósság finanszírozása, ha magasabban áll a ranglétrán.