Az European Banking Authority (EBA) a múlt hónapban tovább szigorította az európai bankok stressz tesztjének módszertanát: felszólította a pénzintézeteket, hogy vizsgálják felül újra mutatóik alakaulását annak feltételezésével, hogy egy vagy több eurózóna-tagország a nemzetközi hitelminősítő szervezetek értékelési rendszere szerint fizetésképtelenné válik. Korábban azért nem készültek erre, mert az övezet döntéshozói eltökéltnek mutatkoztak az államcsőd minden formájának kizárásában, ám az adósságválság gyors fejleményei realitássá tették legalábbis a részleges fizetésképtelenséget, így ha ennek hatását nem vették volna figyelembe, az hiteltelenné tette volna a tesztet.

A tesztben

  • 21 ország 91 bankja vett részt eredetileg (a német Helaba tartományi bank az utolsó héten kiszállt)
  • eszközérték alapján az EU bankrendszerének 65 százalékát vizsgálták
  • legkevesebb minden uniós tagország nemzeti bankszektorának 50 százalékát tekintették át
  • a bankok 2010. végi teljes konszolidált eszközértékét vették alapul

Az EBA, amely az új uniós pénzügyi felügyeleti rendszer részeként 2011. január 1-jén alakult meg, társszervezetével, az European Systemic Risk Boarddal (ESRB), az Európai Központi Bankkal (ECB), az Európai Bizottsággal és a tagországok nemzeti pénzügyi ellenőrző szervezeteivel együtt látott neki a teszt lebonyolításának. Együttműködésük módszeréül azt választották, hogy a szervezetek egymástól függetlenül, több körben elemezték a kapott adatokat, amelyeket az EBA összesített és hozott nyilvánosságra a teszt végeredményeként.

A vizsgálatban, amely a pénzintézetek 2011-12-ben várható állóképességét igyekezett felderíteni, a bankok 2010. december végi mutatóit vették alapul, kétes követeléseiket figyelmen kívül hagyták, a vizsgált időszakban lejáró ügyleteket velük azonos feltételekkel kötött szerződésekkel helyettesítették. Mindez konzervatív megközelítést eredményezett, hiszen nem számolt a bankok javuló teljesítményével. A számos elvárás egyike az volt, hogy a pénzintézetek úgynevezett Core Tier 1 tőkemegfelelési mutatója (CT1) elérje az öt százalékot. (Az OTP minden bizonnyal gond nélkül átmegy a teszten.)

Feltételezett kedvezőtlen események

  • elsősorban az eurózóna adósságválságához kapcsolódó sokk az EU-ban
  • az USA-ból kiinduló sokk a világgazdaságban
  • a dollár leértékelődése minden más devizával szemben
  • az ingatlanárak zuhanása
  • az Európai Bizottság prognózisánál négy százalékkal kisebb GDP-növekedés az EU-ban 2011-12-ben

A bankoknak két lehetséges forgatókönyv teljesülését feltételezve kellett tesztelniük magukat.  Az egyik abból indult ki, hogy a gazdasági környezet az Európai Bizottság előrejelzésének megfelelően alakul, a másik európai és világszintű gazdasági sokkokkal számolt. A vizsgálat célja az volt, hogy az teszten elbukó pénzintézeteket feltőkésítsék, amiben a tavasz elején elfogadott feltételezések szerint még államukra is számíthattak volna. A pénzpiacokon azonban az utóbbi hetekben az keltett aggodalmat, hogy az adósságválság kezelésének finanszírozásába a magántőkét is bevonni szándékozó kormányok mennyire lesznek hajlandóak erre.