Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke kínos helyzetbe került, miután kénytelen volt bejelenteni, hogy pártján belül sincs meg a támogatás a kettős költségvetési válságot feloldani hivatott újabb törvényjavaslat beterjesztéséhez. A tervezett január közepéig nyitott volna utat a költségvetés finanszírozása előtt és február elejéig emelte volna meg az eladósodás korlátját. Ebben megegyezett volna a szenátusban készülő kétpárti törvényjavaslattal, azonban annál határozottabban visszavágta volna a Barack Obama elnök nevéhez fűződő egészségügyi reform (Obamacare) egyes elemeit.

A radikális Tea Partyhoz tartozó republikánusoknak ez sem volt elég, és amikor a konzervatívok új mozgalmát összefogó befolyásos Heritage Action jelezte, hogy a jövő évi időközi választásokon nem fogja támogatni a javaslatot elfogadó képviselőket, reménytelenné vált a tervezet beterjesztése a képviselőház elé. A szenátusi republikánusok időt akartak adni az alsóházban szavazgató kollégáiknak a döntésre, ezért felfüggesztették a tárgyalásokat a demokratákkal a felsőházban készülő törvénytervezetről.

Visszaszámlálás

Az amerikai politikai elit így haszontalanul elvesztegetett egy napot az eladósodás plafonjának elérése előtt, amitől - ahogy egy demokrata szenátor magyar idő szerint az éjszakai órákban fogalmazott - már csupán 33 órára van az USA. A kínos epizód után újrakezdődtek a felsőházban az egyeztetések, de kétséges, hogy ha a szenátusban lesz is megegyezés, az kaphat-e elegendő támogatást a republikánus képviselőházban. Ehhez a mérsékelt ellenzékieknek a kormánypártiakkal együtt kellene szavazniuk.

A Fitch Ratings figyelmeztette az amerikai politikusokat, hogy leronthatja az Egyesült Államok adósságaira adott AAA besorolását, ha a kormány technikai értelemben fizetésképtelenné válik. A pénzvilág szereplői egymás után fogalmazzák meg a maguk vészjelzéseit: ügyfeleinket megrémíti a helyzet - fogalmazott például a Wall Street Journal tudósítása szerint a Wells Fargo Private Bank befektetési osztályának vezetője.

Rettegés

Sajtóhírek szerint a 2,7 ezer milliárd dollárt kezelő befektetési alapok azzal a kérdéssel fordultak az amerikai értékpapír-piaci felügyelethez (SEC), hogy az amerikai kötvények még elfogadhatók-e ügyleteikben fedezetként. Bizonyos mennyiségű könnyen pénzzé tehető értékpapírt tartaniuk kell portfóliójukban, és nem tudják, hogy ebbe beleszámítanának el az amerikai papírok az adósságplafon kimerítése esetén. A SEC szóvivője nem kommentálta az értesülést.

A Citigroup pénzügyi vezetője, John Gerspach viszont elmondta az újságíróknak, hogy már nincs a birtokukban október 31-e előtt lejáró amerikai állampapír. Más nagy befektetők is kerülik a rövid lejáratú értékpapírokat. Az államkincstár kisebb érdeklődés mellett, magasabb áron tudott túladni a kincstárjegyeken a legutóbbi aukciókon.

A Gallup tegnapi felmérése szerint a közigazgatás részeleges bénultsága miatt a múlt héten újabb öt bázisponttal romlott az amerikai gazdaságba vetett befektetői és fogyasztói bizalom. A Peter G. Peterson Foundation kutatóintézet becslése szerint az ismétlődő költségvetési válságok 0,6 százalékponttal emelik a munkanélküliségi rátát. Ez 900 ezer állás elvesztését jelenti 2009 óta.