Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány puhatolózik az uniós országoknál, hogy kiderítse, mekkora támogatást tudna szerezni Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke újraválasztásának megfúrásához - tudósított a Financial Times (FT). Sok idejük nem maradt, ugyanis az 30 hónapos mandátum meghosszabbításáról - további 30 hónappal - a jövő heti uniós csúcson döntenek a tagállamok vezetői.

Beata Szydlo miniszterelnök azzal találta meg kollégáit, hogy mit szólnának hozzá, ha Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti (EP) képviselőt jelölnék Tusk helyére - tudta meg az FT európai diplomatáktól.

Sajátos kampány lenne

Saryusz-Wolski 2004 óta tagja az EP-nek. Az Európai Néppárt frakciójában ül, miután Tusk pártjának, a mérsékelt jobboldali Polgári Platformnak a tagja. A radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) 2015. novemberi hatalomra kerülése óta azonban közeledett az új kormánypárthoz. Az FT-nek nem kommentálta esetleges jelölését, ahogy lengyel diplomaták sem éltek ezzel a lehetőséggel.

Ha Szydlo formálisan új jelölttel állna elő a csúcson, akkor a varsói vezetés hivatalosan is kampányt indítana Lengyelország korábbi miniszterelnöke ellen.

Az otthonról indult támadás nélkül egyébként minden bizonnyal újraválasztják Tuskot, ugyanis vezető kollégái szerint jól teljesített a tanács élén egy nehéz - görög válsággal, bevándorlási krízissel, és brexitreferendummal színezett - időszakban.

Egyelőre nincs

A lengyel kormány akciója mögött Lengyelország tényleges vezetője, a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski áll, aki utálja Tuskot. Ha nyilvánosságra lépnének újraválasztásának ellenzésével, akkor arra hivatkoznának, hogy számos a Tusk-kormány idején történt ügy vizsgálata van folyamatban Lengyelországban.

Saryusz-Wolksi jelölését valószínűleg csak a magyar kormány feje, Orbán Viktor támogatná - tudta meg az FT egy olyan informátortól, aki rálát a lengyelek puhatolózására. Az egyik forrás szerint Szydlo körbekérdezte kollégáit, hogy kiderítse, milyenek az esélyeik.

Az Európai Tanács élére az EU elnöki feladatait ellátó Málta kormánya jelölhet politikusokat. Joseph Muscat a szigetország miniszterelnöke arra kérte kollégáit, hogy a csúcstalálkozó előtt tegyék világossá szándékaikat. Egyelőre nincs hivatalos ellenjelölt Donald Tuskkal szemben - mondta az FT-nek egy a máltai uniós elnökséghez közel álló forrás.