Orbán Viktor Magyarország miniszterelnök felsértette Európa alig begyógyult sebeit az európai konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) máltai tanácskozásán - kezdi beszámolóját a Finanial Times. Beszédében kőkeményen ostorozta az EU 2015-ös válaszát az óriási bevándorlási hullámra.

A menekültválság európai kezelése segítette a terroristák bejutását a kontinensre és azzal a kockázattal járt, hogy a milliós nagyságrendű muszlim bevándorló befogadásával veszélybe kerül Európa "keresztény önazonossága" - fejtegette.

Szörnyű volt

Néhány perces felszólalásában, amely az Európa jövője témakorban hangzott el, arról értekezett, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova, és arra figyelmeztetett, hogy Nyugat-Európában még a ma élő generációk életében dominánssá válhat a muszlim vallás jelenléte. Szerinte a bevándorlás nyomán párhuzamos társadalmak alakulnak ki Európában, amelyek erőteljes antiszemita szellemiséget hordoznak.

Bírálta az EU tagállamait azért, mert a 2011-es arab tavasz idején felkarolták a Líbiában és Szíriában kibontakozó változásokat, amelyek belpolitikai káoszhoz és polgárháborúhoz vezettek ezekben az országokban. Végül ez nyitott utat a menekülthullám előtt. Ha szétrúgsz egy hangyabolyt, ne lepődj meg, hogy elárasztanak a hangyák - vezette elő egyik dakota közmondását.

Feszengés

A beszédet kínos csendben hallgatták a mérsékelt jobboldali pártok vezetői, miután a tanácskozás fő témája a populizmus visszaszorítása és Európa egysége, az Európa-projekt megerősítése volt. A küldöttek azonban láthatóan feszengtek Orbán Viktor beszéde alatt.

Angela Merkel német kancellár, aki a magyar miniszterelnök megszólalásának fő célpontja volt, hiszen ő döntött úgy 2015 nyarán, hogy országa fogadja be az Európába érkező sok százezer szíriai menekültet, jegyzetek írásával foglalta el magát.

A magyar kormányfő után felszólaló néppárti vezetők nem konfrontálódtak vele, Merkel azonban, aki nagyjából egy órával utána lépett a pódiumra, határozottan megvédte az EU bevándorlási politikáját. A határok kvázi megnyitása 2015-ben a korábbi hibák korrigálása volt: akkor azt kellett tenni - magyarázta.

A múlt "bűne"

Az az igazság, hogy korábban félrefordítottuk a fejünket, amikor finanszíroznunk kellett volna az Európán kívül kialakult menekülttáborokat - fejtegette. Nem figyeltünk oda arra, hogy mi folyik ezekben a táborokban, ami megalapozta egy humanitárius katasztrófa kialakulását. Ezért fogadtuk be a bevándorlókat.

Ezután védelmébe vette az EU és Törökország között létrejött megállapodást, amely gyakorlatilag lezárta a balkáni bevándorlási útvonalat, igaz, azon az áron, hogy több tízezren Görögországban rekedtek. (Mindehhez hozzájárult a görög-macedón határ lezárása is - a szerk.). Végül leszögezte, hogy nem ismétlődhet meg 2015 migrációs válsága.

Enda Kenny, Írország miniszterelnöke emlékeztette hallgatóságát, hogy az egyik európai alapérték a rászorulók segítése. Gondjainkba vesszük a kisemmizetteket és üdvözöljük az idegeneket.