Orbán Viktor magyar miniszterelnök újult erővel támadt rá Soros Györgyre, utasítva országa titkosszolgálatát, hogy készítse el annak a hálózatnak a térképét, amelyet szerinte a milliárdos üzletember "birodalma" üzemeltet Magyarországot is támadva - adta közre a kormányfő reggeli rádióinterjújának egyik elemét a Bloomberg. A tudósítás címe: Magyarország kémeket állított rá Soros "birodalmára".

A titkosszolgálatok segíteni fognak felderíteni Sorosnak azokat az állítólagos erőfeszítéseit, amelyekkel Orbán szerint el akarja érni, hogy az EU intézményei - amelyek "vegyes lakosságúvá" akarják tenni a kontinenst - megrendszabályozzák Magyarországot. A Bloomberg kiemeli a kormányfő mondandójának azt a részét is, miszerint Európa egy menekültmentes és egy bevándorlóbefogadó részre oszlik.

Orbán, a megdorgált diák

A hírügynökség felidézi, hogy Soros, aki jótékonysági alapítványán keresztül támogatja az oktatást és a demokráciapárti mozgalmakat Magyarországon az 1980-as évektől kezdve, személyesen vágott vissza Orbánnak. Azt mondta, hogy a volt Soros-ösztöndíjas magyar miniszterelnök kormánya "maffiaállamot" épít.

Végül tájékoztatja olvasóit, hogy a Fidesz népszerűségi indexe 59 százalékra nőtt a pártválasztó szavazók körében. Ez azt mutathatja, hogy sikereres a bevándorlást és a Sorost ostorozó médiakampány. A bevándorlásellenes, euroszkeptikus retorika tovább erősítette pozícióit a múlt héten a cseh parlamenti választáson, amelyen egy ilyen politikát hirdető párt nyert.

(A nyitókép forrása:Kisbenedek Attila, AFP)