Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Furcsák ezek a csehek - derül ki a Bloomberg cikkéből. A 13 évvel ezelőtti európai uniós csatlakozással Csehország járt a legjobban a volt szocialista országokkal összehasonlítva. A társadalom életszínvonala magasabb, mint amilyen szinten Görögország és Portugália, azaz két régi tagország társadalma él. A munkanélküliség a cseheknél a legalacsonyabb az EU 28 tagállamának összehasonlításában.

Az emberek szabadon utaznak, a diákok külföldön tanulnak, a vállalkozások kiterjedten üzletelnek a többi EU-tagországban. Ehhez képest a csehek gyakorlatilag utálják az uniót. Csak harmaduk minősíti "jó dolognak" az EU-t, ami kisebb arány, mint amit a brexitre készülő Nagy-Britanniában vagy az agyonsanyargatott Görögországban mértek az Eurobarometer statisztikusai.

Ugyan már, kérem

Az EU semmit sem nyújt nekem - mondja Pavel Ricka 38 éves prágai jogász. Az uniót erősen szocialista gondolkodású jogászok vezetik, akik mindent szabályozni akarnak. Ez a vélemény tipikusnak mondható a csehek körében. Az euroszkeptikusság fogja meghatározni az októberi választások végeredményét, ami hozzácsaphatja a Cseh Köztársaságot harmadikként a hasonló úton járó Lengyelországhoz és Magyarországhoz.

A közvélemény-kutatások szerint a szlovák születésű Andrej Babis (képünkön) milliárdos üzletember nagy fölénnyel vezet az októberi választások előtt. Babis 2011-ben robbant be a közéletbe azzal az imázzsal, hogy az ország élén megismételheti azokat a sikereket, amelyeket üzletemberként elért.

Cselekvő vezetőnek láttatja magát szemben a régi elit inkompetenst politikusaival. A jelenleg regnáló kormány korábbi pénzügyminisztereként erősítette az elektronikus adóbehajtást, ami javította az adóbeszedés hatékonyságát.

Csinálhat, amit akar

Babis támogatóit nem zavarja, hogy miniszterelnökké választása esetén súlyos összeférhetetlenség keletkezne új posztja és kiterjedt vállalkozásai között. Agrárcégei mellett érdekelt a vegyiparban, két vezető lap tulajdonosa és Franciaországban van egy két Michelin-csillagos vendéglője.

Egyelőre teflonhatás működik vele kapcsolatban. Egyik agrárvállalkozása a rendőrség szerint illegálisan jutott EU-támogatásokhoz, így korrupciógyanú merült fel vele szemben, ám ez lesiklik róla: a botrány nem csökkentette népszerűségét.

Nem olyan, de hasonló

ANO névre keresztelt párja, amely egyszerre jelent igent csehül és az Action of Dissatified Citizens rövidítése balról és jobbról is szerzett támogatókat. A 63 éves Babis nem olyan autoritáriánus személyiség, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, Lengyelország tényleges vezetője, de osztozik velük az euroszkeptikusságban.

A bevándorlókat internálótáborokba zárná Tunéziában és Törökországban. Azt akarja, hogy a NATO zárja le Európa határait a migráció előtt és elkötelezett híve a korona megtartásának. Szerinte az euró bevezetése azzal járna, hogy erősödne Brüsszel befolyása Csehország felett.

Szakértők szerint mindezzel a cseh emberek évszázados traumáira alapoz. A csehek mindig gyanakodva kezelték, ha úgy érezték, hogy valaki uralkodni akar felettük - fejtegeti Jiri Pehe, prágai politológus professzor. A cseh néplelken mély seb tátong az egymás követő osztrák, náci, orosz uralom nyomán.

Nem újdonság

Václav Havelen, az ország első szabadon választott elnökén kívül a többi cseh vezető is ambivalensen viszonyult Európához. Milos Zeman volt kormányfő, jelenleg államfő nem titkoltan jobban vonzódik Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnökhöz, mint uniós kollégáihoz. Zeman 2016-ban még egy népszavazási kezdeményezést is kilátásba helyezett az EU-tagágról, mondván: Angela Merkel német kancellár túl puhán kezeli a bevándorlási válságot.

A jobboldali Václav Klaus, aki Havelt követte az elnöki székben nyíltan a Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót. Szerinte az unió domináns, centralizált politikai hatalommá vált, amely nagyon kevés autonómiát hagy meg tagállamainak. Még az Európa-párti szociáldemokraták is szembe fordultak a menekültek uniós elosztásának tevével.

Bezárkózhatnak

A Medan közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a Szociáldemokrata Párt a szavazatok 14,5 százalékára számíthat, míg az ANO mögött a választók 26,5 százaléka áll. Az oroszbarát kommunisták 13 százalékkal a harmadikok. Az ANO győzelme megerősítheti a csehek EU-ellenes beállítódását.

Ez éppen olyan időszakban történhet, amikor Franciaország és Németország a többsebességes Európa lehetőségét mérlegeli, amelynek belső köre továbblépne az integráció útján. Az elzárkózással a csehek kívül találhatják magukat az exkluzív klubon.

Sokan azt hiszik, hogy mivel jól megy az ország szerepe, már nincs szükségünk Európára - mondja Petr Just politológus. Norvégia és Svájc példájára mutogatnak, ám ezzel csak egy illúziót kergetnek.