Az onet.pl hírportál szerint Orbán meg akarja hiúsítani az európai energetikai unió létrehozását, amit a lengyelek javasoltak, Putyin pedig az Európai Uniót döfte hátba Budapesten, ezért a magyar kormányfő varsói látogatásán a lengyeleknek valamit tenniük kell. A lengyel forrás a Bloombergre hivatkozva állítja, hogy Orbán Viktor ígéretet tett a reverz gázszállítások leállítására Ukrajnának. - Lengyelországot Budapesten hátba szúrták. Ezt a tényt nem hagyhatja világos válasz nélkül a lengyel politika - írja az onet.pl.

Nehéz helyzetbe hozta Orbán Viktor politikája a lengyel radikális jobboldalt, főleg a legnagyobb ellenzéki pártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) és vezetőjét, a szélsőségesen oroszellenes Jaroslaw Kaczynskit, aki évek óta példaképének tekintette a magyar miniszterelnököt.

Ennek ellenére parlamenti frakciójának vezetője, Mariusz Blaszczak bejelentette: Kaczynski visszautasított a magyar kormányfő környezetéből érkezett meghívást az Orbán Viktorral való találkozóra, mert annak politikája megsérti az európai szolidaritást. - A politikai helyzetre való tekintettel értékelésünk szerint egy ilyen találkozónak nem volna értelme - mondta a jobboldali politikus, akit a konzervatív Rzeczpospolita idézett.

Kopacz: Ukrajna ügyében alapfontosságú az Európai Unió és a visegrádi országok egysége

Őszinte és nehéz beszélgetést tartottunk az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról - közölte Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban folytatott megbeszélése után a két politikus közös sajtóértekezletén.
Kopacz elmondta, hogy a találkozón alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi országcsoport egységét Ukrajna ügyében és emlékeztette vendégét az 1848-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra.
Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett, a magyar és a lengyel mindig is szabadságszerető népként tekintett egymásra - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. Ukrajna ügyében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást.
"Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre" - fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy "Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (...) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra".
A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre - sorolta a minszki megállapodást idézve.
Orbán Viktor jelezte, "gyakorlati kérdésekről" is szót ejtettek a lengyel kollégájával folytatott megbeszélésen, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra.
A magyar kormányfő hozzátette, hogy "Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben". Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt - idézte fel -, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, "mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk".