Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor hízeleg a Magyarország erődön kívül élő szavazóknak. Ezzel a címmel vezeti fel a határon túl élő magyarok körében folytatott Fidesz-kampány ismertetését az amerikai Politico hírportál európai kiadása. Magyarország miniszterelnöke a hátáron épített kerítéssel elérte, hogy országát Magyarország erődnek csúfolják, ám pártja nem röstell szavazókat gyűjteni külföldön.

A 2018. tavaszi választások közeledtével az országot vezető Fidesz felpörgette erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a szavazási regisztrációra biztassa a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyar állampolgárokat. A kettős állampolgárság több százezer magyarnak tette lehetővé, hogy hivatalosan is a magyar nemzet részévé váljon - idézi a Brüsszelben szerkesztett hírportál Orbán levelét, amelyet a határon túli magyaroknak küldtek el.

Egymillió lesz

A Fideszen kívül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyes helyi szervezetei is regisztrációra biztatják az Erdélyben élő magyarokat, a budapesti kormány pedig úgy becsüli, hogy novemberre eléri az egymilliót a környező országokban élő kettős állampolgárok száma. Aki közülük regisztráltatja magát, listás szavazáson voksolhat a magyarországi parlamenti választásokon részt vevő pártokra.

A Politico megszólaltatja Szigetvári Viktort, az Együtt politikusát, aki úgy véli, hogy a Fidesz abszolút többségének biztosítása a tét. A hírportál emlékeztet rá, hogy a Magyarországot kormányzó párt jelenleg két parlamenti képviselő helyre van a kétharmados többségtől, és a határon túliak szavazata hozhat két mandátumot, amelyen a következő ciklus kétharmada múlhat.

Különleges év

A jövő év különösen feszültnek ígérkezik Romániában, amely 100 évvel ezelőtt jött létre jelenlegi formájában. Biztosan felkorbácsolja a nemzeti érzelmeket és indulatokat a történelmi magyar állam széthullása és az Erdéllyel kiegészült Románia létrejötte. Ráadásul egy évre rá, 2019-ben elnökválasztás lesz a szomszédos országban, illetve európai parlamenti választások az EU-ban.

Nem lesz egyszerű év 2018 senkinek - mondta a Politicónak László Attila, akit az RMDSZ színeiben választottak a romániai szenátus tagjává. Nem akarjuk, hogy az erdélyi magyar társadalom egyfajta célponttá váljon a politikai csatározásokban - tette hozzá.

Orbán varázsa

A Fidesz azonban éppen erre a romániai társadalmon kívül álló érzésre alapozza politikáját a magyar kisebbség körében. Különleges viszonyt akar kiépíteni a román határon belül élő potenciális szavazókkal, akik a magyarországi választásokon voksolhatnak. Jól jönnek ebből a szempontból azok a programok, amelyek a szomszédos országokban a magyar kormány támogatásával folynak. Több a kisebbségek körében tevékenykedő ottani szervezet közreműködik ezekben.

A Fidesz támogatja a határokon átnyúló nemzeti egységet és az autonómiatörekvéseket - mondja Tőkés László református lelkész. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ugyanakkor úgy véli, sokan akkor is a Fideszt támogatják, ha nem mindenben értenek egyet annak politikájával. Orbánhoz és néhány további magyar politikushoz ugyanis érzelmi viszony fűzi őket. Becslése szerint a határon túli magyar szavazók legalább 75-80 százaléka a Fidesz mellé fogja tenni az X-et jövő tavasszal.

Nem lesz olyan könnyű

A nemzetközi portál megemlíti a magyar választási rendszer durva igazságtalanságát, nevezetesen azt, hogy miközben a határon túl élő magyaroknak lehetővé teszi a levében történő szavazást, a több százezer Nyugat-Európában élő magyar állampolgárnak nem. Ez azt jelenti, hogy például a londoni követségen több tízezer embernek kellene voksolnia a szavazás napján.

Emellett emlékeztet arra, hogy a nagy erőfeszítések ellenére 2014-ben csak a magyar állampolgársággal rendelkező, szavazási joggal rendelkezők felét sikerült mozgósítani (igaz, ezek 95 százaléka a Fideszre voksolt). Orbán nem véletlenül zárja azzal a kettős állampolgároknak írt levelét, miszerint "Számítok önre!" - emeli ki a Politico cikke.