Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem látja semmi jelét annak, hogy kapcsolat lenne a szombati budapesti bombarobbantás és az európai bevándorlási válság között - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters tudósítása szerint. A nemzetközi hírügynökség szerint a magyar kormány rágalmazza a bevándorlókat és összefüggést teremt az érkezésük és a terrorizmus között.

Orbán hozzátette az előbbi megjegyzéséhez, hogy nem zárhatjuk ki ezt a lehetőséget, csak éppen jelenleg nem látjuk a kapcsolatot. Akármi is volt a merénylő indítéka, a tett szörnyűség - állapította meg Magyarország miniszterelnöke, aki ezért utasította a belügyminisztert, hogy fogják el az illetőt. Miután levadászták, derítsék ki, mi tett pontosan és miért.

A miniszterelnök az M1-nek adott interjújában azt mondta, ha a kormány enged Brüsszelnek, amely ellenőrizetlen migrációt akar rákényszeríteni a magyarokra, meg fog változni az ország. Nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk azt a jogot, hogy kizárólag mi, magyarok mondhassuk meg, kikkel akarunk Magyarországon együtt élni és kikkel nem - jelentette ki a kormányfő.

Szavai szerint a baj most nem annyira a migránsokkal, hanem sokkal inkább Brüsszellel van, amely "ide akar telepíteni hozzánk olyanokat, akikkel mi meg nem akarunk együtt élni".

A migránsokon úgy lehet segíteni, ha "a segítséget visszük oda, ahol ők élnek, és nem pedig a bajt engedjük be ide, Európába" - ismételte meg álláspontját Orbán Viktor, aki jelezte, hogy kormánya sok pénzt költ a bajba jutottak megsegítésére ott, ahol ők élnek.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország egy önvédelmi migrációs politikára rendezkedett be, Brüsszelben viszont "kettős mércével mérnek", mert miközben támadták Magyarországot a kerítésépítés miatt, addig a nemzetközi jogi kötelezettségeit nem teljesítő Görögországot sosem feddik meg, nem kényszerítik cselekvésre.

Szerinte nem állt volna elő és nem termelődne újra a probléma Európában, ha Görögország az általa aláírt nemzetközi szerződéseknek megfelelően megvédené déli határait. Erre azonban vagy nem képes, vagy nem akarja, így vált Magyarország az EU külső schengeni határává, vagyis "akaratunk ellenére váltunk mi egy védelmi vonallá", Európát is védve ezzel - mondta.

A miniszterelnök mindezek miatt ismét sürgette: ha a görögök nem tudják vagy nem hajlandóak megvédeni déli határaikat, akkor Görögország északi határánál, Bulgáriánál és Macedóniánál ki kell építeni egy európai védelmi vonalat. Ha ez nem történik meg, akkor a védelmi vonal felcsúszik, és újra Magyarország válik frontállammá - figyelmeztetett.

Ám ezt a javaslatot "nem támogatják a kollégáim, mert azt gondolják, hogy ha majd baj lesz, akkor a magyarok ismét teljesítik a schengeni megállapodásban foglalt kötelezettségeiket, és saját magukkal együtt megvédik Ausztriát is és Németországot is" - mondta.