Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vezetési válsággal fenyegette az Európai Uniót az a lehetőség, hogy az uniós tagországok első emberei nem választják újjá az Európai Tanács elnökének Donald Tuskot, Lengyelország volt miniszterelnökét - írja a Financial Times (FT). Nem sokkal a brexitről folytatandó tárgyalások előtt ez komoly gondot okozott volna az uniónak. Kínos lett volna azért is, mert a hónap végén ünnepli a közösség az uniót létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulóját.

Nem tudták abbahagyni

A varsói kormány azt követően sem állt le Tusk ellen folytatott kampányával, hogy világossá vált: a tagállamok túlnyomó többsége nem kérdőjelezi meg a mérsékelt jobboldali lengyel politikus újraválasztását. A háttérben Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország de facto vezetője keverte a lapokat.

Ő régi ellenfele Tusknak, akivel szemben el is vesztett néhány politikai meccset. Ugyanakkor az ügyet az ország kormányfőjének, Beata Szydlónak kellett vinnie az EU-csúcson. A varsói vezetés egy alig ismert európai parlamenti politikust, Jacek Saryusz-Wolskit ajánlotta az Európai Tanács elnökének. Saryusz-Wolski ugyan a mérsékelt jobboldal jelöltjeként került be az Európai Parlamentbe, de az utóbbi időben a kormánypárttal barátkozik.

Barátságos figyelmeztetés

Tusk elhagyta az üléstermet, amikor a személyéről vitatkoztak, illetve szavaztak. Amikor visszatért taps fogadta. Joseph Muscat, az EU soros elnöki feladatait ellátó Málta miniszterelnöke köszöntötte. Szerinte a lengyel politikus erős vezető, aki határozottan elkötelezett az Európai Unió mellett.

A régi-új elnök világossá tette, hogy nem kerülte el a figyelmét honfitársainak szívózása. Egy idézettel készültem erre a pillanatra - mondta újraválasztása után újságíróknak. Óvatosan kell megválasztani azokat a hidakat, amelyeket felégetünk magunk mögött, mert ezután soha többé nem mehetünk át rajtuk. Minden uniós tagállamnak ezt üzenem, ám ma különös hangsúllyal mondom ezt a lengyel kormánynak.

Tovább ásnak maguk alatt

Szydlóhoz valószínűleg nem jutott el a figyelmeztetés, vagy ha igen, akkor nem érdekelte. Saját sajtótájékoztatóján ugyanis elismételte, hogy nem tartják jó elnöknek Tuskot, mert szerintük nem képes elfogulatlanul és semlegesen döntetni, továbbá helytelenítik, hogy saját országának jóváhagyása nélkül szavazták meg.

Ezután megvádolta az EU vezetőit azzal, hogy zárt ajtók mögött hozzák meg a döntéseiket és hangot adott annak a javaslatának, miszerint nem ártana, ha a tagországok szava számítana valamit. Az EU-nak szerinte mély reformokra van szüksége és nem hajlandó elfogadni, hogy a hatalom felülírja az alapértékeket.

Reménytelen háború

Az unió befolyásos vezetői, elsősorban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő jó előre felkészültek lengyel kollégájuk akciójára. Merkel például világossá tette, hogy az Európai Tanács elnökének megválasztásához nincs szükség egyhangú döntésre, így a Varsónak nincs módja vétózni. Hollande megjegyezte: nem érti hogyan ellenezheti egy tagállam valaki megválasztását az összes többivel szemben.

Sajátos módon azonban nem az igazán nehéz súlyú játékosok ellenállása vette el a lengyelek minden reményét, hanem Orbán Viktor magyar miniszterelnök állásfoglalása Tusk mellett - emeli ki az FT. Szydlo szinte csak abban bízhatott, hogy budapesti kollégája mellé áll, ám Orbán megtalálta a módját, hogy anélkül forduljon szembe vele, hogy Európa erős embereinek árnyékába húzódna. Kijelentette, hogy az Európai Néppárt (a Fidesz pártcsaládja) jelöltjét (Donald Tuskot) támogatja.