Napok óta csökken az urali típusú kőolaj ára, mivel az európai finomítók kereslete viszonylag gyenge. A hét elején hordónként 100 dollár alá esett az ár, ami több mint egy éve nem fordult elő. Ez olyan az orosz költségvetésnek, mintha sót öntöttek volna az EU és az USA gazdasági szankciói okozta sebekbe - derül ki a Reuters összefoglalójából.

Ennek alapján úgy tűnik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem feltétlenül jól ítélte meg a helyzetet, amikor múlt pénteki rádióinterjújában úgy vélekedett, hogy az európai szankciók nagyobb kárt okozhatnak az uniós tagállamoknak, mint a megcélzott Oroszországnak. Ha az európai gazdaság az orosz ellenlépések miatt lassul, akkor csökken az orosz olaj  és gáz importja, ami igen-igen érzékeny pontján találja el a moszkvai vezetést.

Lyukas büdzsé

Az orosz kormány idei költségvetése 114 dollár/hordós olajárnál kerül egyensúlyba, mivel az Ukrajnával kialakult konfliktus, ezen belül a Krím bekebelezésének katonai és polgári költségei megdobták a kiadásokat. Az évi kétezer milliárd euró GDP-t előállító orosz gazdaság kiszolgáltatott az energiahordozók exportjának: a büdzsé bevételeinek fele az energiaiparra kivetett adókból folyik be.

Emellett közvetlen hatásként a nyugati szankciók lelassítják a folyamatban lévő orosz olajprojektek végrehajtását, ami rátesz egy lapáttal az olajipar nehézségeire. Az elmúlt hónapokban ugyanis ezektől függetlenül is mérséklődött a kitermelés a világ legnagyobb olajtermelő országában.

Rossz kilátások

A világpiaci olajára az ukrán válság és az Irakban zajló katonai összecsapások ellenére esik, amit részben a világgazdaság gyengeségéből fakadó alacsony kereslet, részben az észak-amerikai olajpalából származó nyersolaj kínálatnövelő hatása okoz. Az olajárban lévő geopolitikai prémium (amelyet tehát az ellátást esetleg akadályozó politikai-katonai feszültségek miatt kell fizetni) közel nullára csökkent - állítják a svéd Nordea bank elemzői.

Szakértők szerint a csökkenő olajárak lejtőre viszik a moszkvai tőzsdén jegyzett részvények, továbbá a rubel árfolyamát is. Utóbbi már most is mindenkori leggyengébb szintje körül ingadozik. Egy dollárért kedden délben 36,2 rubelt kellett adni.

Ráadásul a közeljövő sem ígér sok jót az oroszoknak. A legutóbbi fizikai olajértékesítési tapasztalatok szerint a Brent ára alapján kínált fekete arany 0,7-1,0 dolláros prémiummal volt értékesíthető az uralival szemben. A szakértők arra számítanak, hogy ez az olló 1,15-2 dollárra nyílik szeptemberben.

Oroszország kötvényaukciót törölt

Az orosz pénzügyminisztérium törölte a szerdára meghirdetett kötvényárverést és ezzel sorrendben az ötödik heti aukciót halasztja el. A kötvényárverés elmaradását a korábbiakhoz hasonlóan ismét "a kedvezőtlen pici feltételekkel" indokolta a minisztérium keddi közleménye.
Az orosz pénzügyminisztérium közel hat hét kihagyás után május közepén újította fel az állampapírok eladását a belföldi piacon. Öt hete azonban ismét leállt az adósságpapírok eladásával, attól tartva, hogy csak igen drágán tud túladni a kötvényeken.