Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Navracsics ezzel szembefordult Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a múlt héten azt mondta, az EU-nak nem érdemes a Varsó elleni szankciókról gondolkodnia, mert Magyarország nem fogja támogatni az esetleges büntetőintézkedéseket, amelyek elfogadásához teljes egyetértés kell - idézi a portál, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) értesülését.

Eddig példátlan lépés lenne

A FAS beszámolója szerint az EU Bizottság szerdán kezdi meg a lengyelországi jogállamiság ügyének mélyreható vizsgálatát, s a lap úgy tudja, a tagállamok között teljes az egyetértés a folyamat megindításának a szükségességéről.

Az EU először vizsgálja meg a jogállamiság helyzetét egy tagországban - erre egy 2014-ben hozott döntés ad lehetőséget - s a folyamatot a miatt indítják be, hogy az új lengyel kormány rövid idő alatt korlátozta az alkotmánybíróság jogkörét, illetve a közmédiumok függetlenségét.

A vizsgálat első szakasza várhatóan március közepéig tart, s az akkorra elkészülő jelentés alapján Brüsszel dönt arról, hogy hivatalosan is megindítják-e a Varsó elleni eljárást.