A világ pénzpiacain kialakult felfordulás nem pusztán arra vezethető vissza, hogy a Fed elkezdte visszavonni monetáris enyhítését, hanem arra is, hogy lassul a gazdasági növekedés - jelentette ki a CNBC-nek nyilatkozva Marc Faber, akit negatív jóslati miatt Doktor Balsorsnak csúfolnak. (Nem tévesztendő össze a Doktor Végzetként emlegetett Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzorral.)

A feltörekvő országok GDP-je gyakorlatilag stagnál, Kínában lassul a növekedés, ami fontosabb fejlemény, mint amilyennek a pénzpiaci stratégák hiszik, vagy mint amilyennek a hivatalos pekingi statisztikai adatok alapján láttatják. Ezek a körülmények nyomást gyakorolnak a multinacionális vállalatok profitjára, ugyanis a nagy világcégek az elmúlt öt évben a feltörekvő piacok gyarapodásából éltek - fejtegette a sok érdeklődőt vonzó Gloom, Boom & Doom Report (Mélabú, fellendülés és balsors hírlevél) kiadója.

A növekedési hiány egy hanyatló ördögi körhöz vezet: a feltörekvő gazdaságok lassulása nyomán lejtőre került profitok magukkal rántják részvényárakat, ami gyengíti a vállalatokat és ezzel a gazdaságot. Faber jóslatának sötét hátteret ad, hogy az elmúlt két napban folytatódott a tőkepiacok múlt héten kezdődött ingadozása. Az értékpapír-piaci kereskedők és az elemzők egy része ennek nyomán már azt találgatja, hogy nem vagyunk-e tanúi egy nagy korrekció kezdetének a múlt évi fellendülés után.

Kötvényt vegyenek!

Az amerikai tőzsdék olyan gyengén kezdték 2014 második hónapját, amilyenre 1933 februárja óta nem volt példa. Ezt megelőzően a feldolgozóipar teljesítménye nyolchavi mélypontra esett januárban, ezen belül az új megrendelések állománya 33 éve nem látott mértékben zuhant. A tízéves amerikai állampapírok hozama háromhavi mélypontra esett, ami biztos jele annak, hogy erősödik a kereslet ezek iránt a biztonságos befektetésnek számító értékpapírok iránt.

Az elmúlt hónapokban Faber is azt tanácsolta ügyfeleinek, hogy vegyenek tízéves amerikai kötvényt. Az ezek iránti kereslet várhatóan nőni fog, ami azt jelenti, hogy jó áron adhatnak túl rajtuk a befektetők. Faber hosszú távon nem tartana ki ezek mellett a papírok mellett, mivel legjobb eseteben is csak évi 2,65 százalékos hozamot hoznak tíz éven át. Az elmúlt évek azonban a minőségi értékpapírok felé terelték a befektetőket, és a minőség egyenlő az USA kötvényeivel.

Doktor Balsors elismételte figyelmeztetését az újabb hitelbuborék kialakulásával kapcsolatban. A kihelyezett hitelállomány a világgazdaság GDP-jének arányában 30 százalékkal nagyobb, mint 2007 elején, a pénzügyi válság kirobbanása előtt volt. A feltörekvő, illetve a nagy nyersanyagexportot lebonyolító országokban (Ausztrália, Kanada) gyorsan nőnek a lakossági hitelek. Eljön az a pont, amikor teherré válnak, mert a gazdaság lassulása miatt a hitelfelvevőknek gondjuk akadhat a törlesztés fedezetének előteremtésével.