Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hólabdaként növekszik a Lengyelországba bejutni akaró bevándorlók száma - derül ki a Gazerta Wyborcza tudósításából. Az idei év első hat hónapjában 89 ezer kérvényt adtak be lengyelországi tartózkodásra, ami 42 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához és 87 százalékos 2015-höz viszonyítva.

A kérvényezők 11 százaléka folyamodott állandó letelepedési engedélyét, 87 százalékuk ideiglenes papírt akart. Két százalékuk az Európai Unió lakója. Az összes kérvény 65 százalékát ukrán állampolgárok nyújtották be, de emelkedett a fehéroroszok érdeklődése is. Ők inkább az állandó letelepedésre hajtanak.

Nőtt az Indiából érkezettek száma is, ám akik onnan jönnek, azok csak ideiglenesen akarnak Lengyelországban maradni. Pozitív választ adtak a hatóságok az összes benyújtott kérelem 87 százalékára, kilenc százalékukat (nem egész hétezret) elutasították. Egyes esetekben befagyasztották az ügymenetet.

Menekültkérelmek

Háromezren nemzetközi védelmet, azaz menekültstátust kértek - ez 60 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az ilyen kérelmek benyújtóinak 93 százaléka a volt szovjet államokból érkezett. Utóbbiak 71 százaléka csecsen. Több mint egy éve több száz csecsen sátorozik a lengyel-belorusz határon, olyanok választották a nomád életet, akik Ramzan Kadirov rezsimjének üldözése elől menekültek el.

Közülük 170 személy kapott nemzetközi segítséget, 1300 ember kérelmét elutasították. Az ügyek több mint felét lezárták, azaz a külföldi vagy elhagyta az országot, vagy "nem volt érdekelt az eljárás folytatásában". A lengyel hatóságok szerint Csecsenföldön nem folyik háború, ezért az onnan érkező személyek nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók.