Az Amur mentén több mint 23 ezer embert kellett evakuálni, miután a folyó vízszintje meghaladta a 770 centimétert, ami egy méterrel több az eddigi rekordnál, és tovább emelkedik, a tetőzést a hónap közepére várják 930−980 centiméterrel, és a helyzet javulására csak októberben lehet számítani − jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. Az anyagi kár már meghaladja az egymilliárd dollárt. A csapás leginkább az amuri, a primorjei és a habarovszki régiót, Jakutföldet, valamint a zsidó autonóm területet sújtja. Ki kellett üríteni a térség legnagyobb és második legnagyobb városa, Habarovszk és az Amur menti Komszomolszk alacsonyabban fekvő kerületeit is.

Vlagyimir Putyin államfő elnöki dekrétumban az állam legfontosabb feladatának minősítette az elemi csapás elleni védelmet és következményeinek felszámolását. A kormány 12 milliárd rubelt (360 millió dollár) szán az áldozatok megsegítésére és az újjáépítésre, s a segélyek kifizetését a 102 ezer, otthonát elvesztett embernek szeptember 10-én  megkezdik. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utasította a minisztériumokat és a helyi szerveket a károk és az a miatti igények felmérésére, az élelmiszerárak ellenőrzésére és a csapást elszenvedett gazdálkodók állami hitellel való támogatására.

Az árvíz tanulságai nyomán a helyi hatóságok felülvizsgálják azt a 133 millió dolláros projektet, amelynek célja egy a Habarovszkot védő gát építése − az eredetileg tervezettnél annak jóval magasabbnak kell lennie, így a költségek is emelkedni fognak.