Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A moszkvai jegybank csütörtökön megvonta a működési engedélyt az AMT Banktól, amelynek lakossági betétein 15 milliárd rubelt (540 millió dollár) helyeztek el.

A lengyel Onet.pl szerint ez az orosz bankolás eddigi legnagyobb csődje, bár az orosz bankok rangsorában 45,2 milliárd rubeles mérlegfőösszegével az intézmény csak a 83-dik. A pénzintézet ellenőrzést gyakorló többségi tulajdonosa a kazah Samru-Kazin állami alap, és 19,8 százaléka van benne a Londonba menekült Muktar Abljazov, akinek kiadatását májusban kérték az orosz hatóságok. A kazah kormány, amely többek között pénzmosással vádolta, két éve megfosztotta a bank igazgatásától, ekkor menekült Nagy-Britanniába. Állítása szerint azért emeltek ellene koholt vádakat, hogy az országot vezető Nazarbajev-klán rátehesse a kezét bankjára.

Az AMT bukása nemcsak a betéteseknek okozhat fejfájást - ez a pénzintézet az orosz jegybank legnagyobb adósa is 7,5 milliárd rubeles tartozásával. A központi bank közleménye, amelyet a RIA Novosztyi hozott nyilvánosságra, egyebek mellett azzal indokolta a döntést, hogy az AMT nem képzett megfelelő tartalékokat, megsértette a törvényeket és manipulálta könyvelését, hogy elkerülje a csődöt.

Az orosz betétbiztosító ügynökség máris közölte, hogy a betéteseket személyenként 700 ezer rubeles (25 ezer dollár) összegig kártalanítják. Így is az orosz banktörténelem legnagyobb kártérítését, mintegy 13 milliárd rubelt (470 millió dollár) lesznek kénytelenek kifizetni.

A Reuters értékelése szerint a kemény döntéssel az orosz jegybank bizonyítani akarja, hogy szigorítja az ellenőrzést. Kemény bírálatok érték ugyanis a Bank of Moscow, az ötödik legnagyobb orosz bank összeomlása miatt a közelmúltban, ami rekord méretű, 14 milliárd dolláros állami mentőakciót tett szükségessé.