A KSH első, gyorsbecslése alapján a magyar GDP - kiigazítás nélkül, nyersen számolva - 3,5 százalékkal nőtt 2014 januárja és márciusa között az egy évvel korábbihoz képest. Naptárhatással igazítva az év/év dinamika 3,4 százalék, míg szezonálisan és naptárhatással kiigazítva pedig 3,2 százalék volt. Mindegyik érdemben felülmúlja a piac által várt 2,7 százalék körüli ütemet. A tavalyi utolsó negyedévhez képest a bővülés 1,1 százalék volt.

Csak a bankok és a biztosítók gyengélkedtek

Az ipar és az építőipar mellett a szolgáltatások is jól teljesítettek, ez alól csupán a pénzügyi ágazatok (bankok és biztosítók) voltak kivételek - mondta a Napi.hu-nak Pozsonyi Pál, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője. Véleménye szerint a piaci elemzők által vártnál kedvező első negyedéves adat a tavalyi alacsony bázisnak is köszönhető, de szerepet játszott benne az erős német adat is (a német GDP ugyanis a negyedévben év/év alapon 2,3 százalékkal bővült).

A szezonális kiigazítással kapcsolatban pedig Pozsonyi úgy fogalmazott, hogy az a rendszer normális része, hogy a program frissítésekor minden adatot a számítógép újraszámol, ami elsősorban az utóbbi egy év számait módosíthatja.

A forint erősödéssel reagált a vártnál sokkal jobb adatra.

Az idei első három hónapban a növekedést alapvetően az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta - közölte a KSH.

A GDP negyedéves dinamikája (negyedéves változás, szezonálisan és naptárhatással igazítva, %)
ÉvI.
II.
III.IV.
20111,2-0,30,00,5
2012-1,5-0,5-0,2-0,4
20130,80,21,10,7
20141,1
Forrás: KSH

A hivatal továbbra is hangsúlyozza, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. A második becslést június 4-én teszik közzé. A módszertan alapján az eltérés legfeljebb +/-0,2 százalékpont lehet.

Az NGM máris túllépne a konvergenciaprogramon

A nemzetközi adatokat ma délben hozzák nyilvánosságra, de az előzetes információk alapján hazánk ezzel a teljesítménnyel az EU és a régió élvonalába tartozik - adta hírül az NGM. A tárca értékelése szerint az előző két negyedévben kibontakozó növekedés egyre határozottabban egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb szerkezetű gazdaságot jelez. A jelentős exporttöbblet mellett a belső kereslet is komoly húzóerőt jelentett. Eközben az egyensúlyi mutatók tovább javultak: a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, az államháztartási hiány továbbra is 3 százalék alatt maradt.

Az erőteljes GDP-növekedés mögött egyrészt a háztartások fogyasztása áll, amit a kedvező inflációs folyamatokon, valamint a foglalkoztatottság bővülésén keresztül a reáljövedelmek emelkedése is támogatott. Másrészt a beruházási dinamika erősödése figyelhető meg, ami elsősorban a vállalati szektor növekvő aktivitásával, illetve az uniós források gyorsuló felhasználásával függ össze - értékelt a tárca.

A vártnál kedvezőbb első negyedéves GDP-adatok tükrében a magyar gazdaság 2014-es növekedése 0,3-0,6 százalékponttal meghaladhatja a konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mértéket. A kedvező kilátásokat egyaránt megalapozzák az ipar, illetve az építőipar rendelésállományának adatai, az üzleti bizalom fokozatos javulása, valamint a beruházási hajlandóság emelkedése - írta az NGM.

Gabler: a szezonális kiigazítás újrafuttatása is segített

Az év/év alapú gazdasági bővüléshez nagymértékben hozzájárult az is, hogy a KSH szezonalitás kiigazítás újrafuttatásával módosultak a tavalyi negyedéves növekedési számok, így tovább csökkent az amúgy is alacsony viszonyítási bázis - kommentált Gabler Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető elemzője, aki előzetesen 2,3 százalékos ütemet várt. Minden valószínűség szerint az autógyártás rendkívüli kapacitásbővítése és a termelés növekedése nagymértékben hozzájárult a GDP-hez. Felhasználói oldalról egyelőre még nem látni adatokat, de Gabler várakozása szerint a beruházások növekedése és a lakossági fogyasztás 11 éves mélypontról való elrugaszkodása fűthette a gazdaságot, továbbá az autóipar nyomán tovább erősödő exporttöbblet is pozitívan járulhatott hozzá a bővüléshez.

Eddig az év egészére 2,3 százalékos növekedést várt Gabler, de a friss számok alapján 2,5-3,0 százalékot is elérhetőnek tart. A lakossági fogyasztás várhatóan tovább nő az alacsony infláció és az ennek nyomán emelkedő reálbérek miatt. A bruttó állóeszköz felhalmozást az idén még kifutó EU-pénzből finanszírozott állami beruházások fűthetik, és a nettó export az import felpörgése ellenére pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez, az export kiváló teljesítménye miatt.

Keszeg: Nem is akkora meglepetés

Az utóbbi 1-2 hét kedvező adatai (ipar, kisker, építőipar) alapján már nem is akkora a GDP miatti meglepetés, mi a kegutóbbi frissítés után már 3-3,3 százalékot vártunk az első negyedévre - mondta a Napi.hu-nak Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője. Örvendetesnek tartja, hogy látható a belső kereslet élénkülése, összességében ez veheti át az exporttól a motor szerepét. Ezzel együtt az év egészére az MKB - 2 százalékról - emelt prognózisa is csupán 2,3 százalékos GDP-növekedéssel számol. A főbb kockázatok közé tartozik az agrárium teljesítményének alakulása, valamint az ukrán helyzet, ahol elsősorban a kereskedelmi korlátozások okozhatnak károkat.

Kondrát: az uniós támogatások is számítottak

A magyar gazdaság 3,4 százalékos bővülését csak Románia előzi meg. Nálunk ismét az ipar és az építőipar teljesített jól (utóbbinál árnyalja a képet, hogy az EU támogatások egyre nagyobb mértékű lehívása gerjeszti a növekedést az alacsony bázishoz képest) és pozitívum, hogy az időjárás függő és volatilis mezőgazdaság kikerült a "húzóágazatok" közül - írta Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője. Az adat a forintnak tetszik. Más instrumentumra nem hatott a pazar GDP-szám, de a forintra annál inkább: ma reggel szakítani látszik az elmúlt egy hét bázisával és folytatódik az erősödés - véli az elemző.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.