A lengyel gazdaság teljesítményének romlásával párhuzamosan erősödik az ország nacionalista pártja, a Jog és Igazságosság - derül ki a friss közvélemény-kutatásokból. A párt harcos vezetője, Jaroslaw Kaczynski, aki 2005 és 2007 között az ország miniszterelnöke volt, a befektetők idegeit borzoló kijelentéseket tesz. Szerinte államosítani kellene néhány külföldi kézben lévő bankot, meg kell védeni a lengyel tulajdont a stratégiai ágazatokban, a földet a lengyel gazdáknak kell művelniük és nem állapot az, hogy az igazságszolgáltatás csak néhány nagyvállalat érdekeit szolgálja.

Ezek a megjegyzések Brüsszelben és az EU nyugati felének fővárosaiban is beindították a vészcsengőket, mivel a magyar kormányfő, Orbán Viktor hívó szavaira emlékeztetnek. Nem elég, hogy Magyarországon gondok vannak a demokráciával, hamarosan Lengyelország esetén is hasonló helyzettel kell számolniuk - vélik az aggódók. Kaczynski nem titkolja, hogy az orbáni Magyarországot mintának tekinti, erre célozva kijelentette, hogy Varsónak olyanná kell válnia, mint amilyen Budapest.

El vannak ragadtatva Orbántól

Ezt a kijelentést egy lengyel diplomata tetette a Financial Times újságírója előtt. Kaczynski abban is követi magyar kollégáját, hogy igyekszik mérsékelni a középen álló szavazók elidegenedését. Korábban úgy beszélt ikertestvére, Lech Kaczynski államfő halálos oroszországi repülőgép-balesetéről, mint Donald Tusk lengyel kormányfő és az orosz titkosszolgálat összeesküvéséről, gyilkosságáról, ám mostanában inkább a gazdaság újralengyelesítéséről szóló tirádáira helyezi a hangsúlyt.

A Tusk-kormánynak szembe kell néznie az elmúlt évek gyors növekedésének lassulásával. A Világbank például csak a GDP egyszázalékos emelkedését várja 2013-ra és kétszázalékos pluszt 2014-re. A közvélemény-kutatások szerint pártja, a Civil Platform elvesztette a 2011-es országgyűlési választáson rá szavazó választók felét. Ezek jó része egyelőre a semlegesek táborát bővíti, de a visszaesés 2007 óta először az első helyre emelte a Jog és Igazságosságot. Lengyelországban két év múlva lesznek újra választások.