Vlagyimir Putyin orosz elnök menesztette a szahalini terület kormányzóját, Alekszandr Horosavint, aki őrizetben van, miután óriási vesztegetési pénzek elfogadásával gyanúsítják, amiért akár 15 év börtönre ítélhetik - jelentette a TASZSZ az elnöki sajtóiroda közleményére hivatkozva. Ez a rendszerváltás óta mindössze a második eset, hogy ilyen magas rangú köztisztviselő ellen indult eljárás.

A gyanút meglehetősen megalapozza, hogy ingatlanjaiban - köztük három fővárosi lakásában és Moszkva melletti nyaralójában - a nyomozók mintegy 16 millió dollár készpénzt foglaltak le. Eközben a kormányzó és teljes családja az elmúlt négy évben kevesebb mint 50 millió rubelt (813 ezer dollár) keresett. A nyomozók zsákmánya lett számos ékszer, és egy 600 ezer dollárt érő töltőtoll is.

A RAPSZI hivatalos jogi hírügynökség jelentése szerint a fővárosi Baszmannij kerületi bíróság zárolta Horosavin betétjeit a Sberbankban, a Gazprombankban, a Bank of Moscowban és a VTB bankban, miután március 13-án vádat emeltek ellene. A vád szerint jelentős összegek fejében a kormányzó az őt megvesztegető vállalatokat bízta meg nagyszabású beruházások kivitelezésével. Egyedül a dél-szahalini hőerőmű építésének jogáért 5,6 millió dollárt kapott.

Az orosz sajtó az ügyet annak bizonyítékaként tálalja, hogy rangjára való tekintet nélkül eljárnak a törvénysértő ellen, ami mutatja, mennyire eltökélt a kormány a korrupció elleni harcban. A vizsgálatot azonban nem lehet elsietettnek nevezni - Horosavin 2007 óta volt a természeti kincsekben gazdag Szahalin nagy hatalmú kormányzója.