Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német gazdaság szereplőinek hangulatát jelző mutató 2006 óta nem látott szintre emelkedett decemberben, ami tápot adhat az eurózóna legnagyobb gazdaságával kapcsolatos optimista várakozásoknak - jelentette az investing.com hírportál. A ZEW gazdaságkutató intézet hat hónapra előretekintő várakozásokat mutató indexe 7,4 ponttal, 62,0 pontra ugrott novemberi értékéhez képest.

Az elemzők mindössze 0,4 pontos felfelé araszolást vártak, amivel csupán 55 pontra ment volna fel az index. A jelenlegi helyzet megítélése 32,4 pontra emelkedett decemberben a novemberi 28,7 pontról. Ez szintén veri a szakértők 30,0 pontos várakozását.

Az eurózónával kapcsolatos várakozások mutatója 68,3 pontra ugrott az egy hónappal korábbi 60,2 pontról. Az elemzők alaposan felsültek 60,9 pontos jóslatukkal. Az index nulla pont feletti része a gazdaság szereplőinek optimizmusát, az ez alatti pesszimizmusukat tükrözi.

A ZEW-index megjelenése után minimálisan változott az euró/dollár árfolyam, az európai tőzsdék nem emelkedtek ki reggelóra összeszedett lemorzsolódásukból. A vezető mutatók 0,5-09 százalékos mínuszban voltak.