Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mind Katalónia vagyunk! - ezzel a jelszóval hirdette meg az eseményt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet, amely 1,1 millióra becsülte a résztvevők számát, míg a városi rendőrség 300 ezer tüntetőről adott tájékoztatást.

A Spanyolország egységét támogatók spanyol, katalán és európai uniós zászlókkal, illetve azokat egy közös szívbe foglaló transzparensekkel és léggömbökkel vonultak az belvárosi utcákon, amelyek zsúfolásig megteltek.

"Szavazunk", "Éljen Katalónia, Éljen Spanyolország!" - skandálták, és a pénteken leváltott katalán elnökre utalva azt kiabálták: "Börtönbe Puigdemonttal!".

A felvonulás élén három ellenzéki párt, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vezetői haladtak - írta az MTI.

Miquel Iceta, a katalán szocialisták vezetője újságíróknak elmondta: most arra van szükség, hogy sok ember nagyon világosan kimondja: nem fogadja el az egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, nem fogadja el Spanyolország megosztását.

Inés Arrimadas, a Ciudadanos politikusa arra kérte a katalánokat, hogy a következő helyi parlamenti választásokon - amelyet december 21-ére írt ki a spanyol miniszterelnök - tömegesen menjenek szavazni, hogy "megnyerjük a jövőnket".

Ha mindannyian elmegyünk szavazni december 21-én, a függetlenségpártiak nem fognak újra kormányozni Katalóniában - mondta Xavier García Albiol, a PP helyi vezetője.

A tüntetés alkalmából felállított színpadon közéleti személyiségek váltották egymást, voltak, akik videoüzenetet intéztek az egybegyűltekhez.

A felszólalásokban az együttélés, az egyetértés mellett emeltek szót, elutasítva a függetlenségpártiak törekvéseit a katalánok megosztására. Emellett a decemberi előrehozott választásokon való részvétel fontosságról beszéltek és voksolásra buzdítottak.

Rövid időn belül ez a második nagyszabású, egységpárti felvonulás Barcelonában, legutóbb október 8-án vonult utcára az úgynevezett csendes többség, azok, akik korábban sosem tüntettek emiatt Katalóniában.

Címlapkép forrása: AFP Photo/PAU BARRENA