Eric Cesari, a párt volt igazgatója, akinek beceneve "Sarkozy szeme", Fabienne Liadze volt pénzügyi igazgató és Pierre Chassat volt kommunikációs igazgató ellen Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője tett vallomást. Ő volt az, aki márciusban elismerte: Sarkozy kampányának túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel próbálta meg fedezni a párt.

A Bygmalion három vezetője ellen - 48 órás kihallgatásukat követően - szerda este hamisításban való bűnrészesség gyanúja miatt eljárást indított a nanterre-i hivatal. A vizsgálóbírók előtt azonban csak egyikük, a céget alapító Guy Alves ismerte be, hogy részt vett abban a csalásban, amelynek célja Sarkozy kampányszámlái meghamisítása volt. "Az UMP-t terhelték szabálytalan módón Nicolas Sarkozy kampányköltségeivel" - mondta Patrick Maisonneuve, a kommunikációs cég ügyvédje.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák nemzeti bizottsága intézi. A testület 2012 decemberben nem hagyta jóvá Sarkozy elszámolását, mivel a volt államfő 363 ezer euróval (112 millió forinttal) többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál (6,6 milliárd forintnál). Az elutasító döntést az alkotmánytanács jóváhagyta.

Az csak utóbb derül ki, hogy a túlköltekezést a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel megpróbálta elfedni a párt. Ez ügyben az ügyészség egyébként már márciusban eljárást indított hamisítás, hivatali visszaélés és csalási kísérlet gyanúja miatt, ezért Jean-Francois Copé főtitkár lemondásra kényszerült.

A legfelsőbb jogi ítélet értelmében egyébként Sarkozy választási költségeit nem térítette vissza az állam, s a volt elnöknek vissza kellett fizetnie azt a 153 ezer eurós (47,5 millió forintos) átalányt, amelyet valamennyi jelölt előzetesen megkapott, valamint a túlköltekezésnek megfelelő összeget büntetésként be kellett fizetnie az államkasszába. Az őt jelölő UMP sem kapta meg a több mint 10 millió eurós (3 milliárd forintos) állami visszatérítést.

A csőd közeli helyzetbe jutott legnagyobb ellenzéki párt ez követően állampolgári felajánlást szervezett a kampányköltségek és a Sarkozyre kiszabott bírság fedezésére.
A politikai életbe alig két hete visszatért, a már 2017-es elnökválasztásra készülő volt államfő első televíziós interjújában szeptember 21-én azt állította, hogy a Bygmalion nevét csak "sokkal a 2012-es elnökválasztás után" hallotta először.

Ennek ellentmond párton belüli egyik legnagyobb riválisa és volt kormányfője, Francois Fillon csütörtök reggeli nyilatkozata. "Tudható volt, hogy a Bymallion az UMP-nek dolgozott. Azt hiszem, hogy mindenki ismerte ennek a cégnek a létét" - mondta a volt miniszterelnök a France Inter közszolgálati rádióban és a BFM hírtelevízióban.

Nicolas Sarkozy november végén indulni kíván az UMP elnöki székért, amelyet a 2017-es elnökválasztáshoz ugródeszkának tekint. Noha a pártvezetői tisztség elnyerésére jelenleg neki van a legnagyobb esélye, az elnökjelöltségért 2016-ban Fillonnal és a jelenleg legnépszerűbb francia politikussal, Alain Juppé volt miniszterelnökkel, Bordeaux polgármesterével kell megküzdenie a jobboldal előválasztásán.

Juppét csütörtökön a betegsége miatt teljes visszavonultságban élő 81 éves Jacques Chirac volt államfő is támogatásáról biztosította.

"Ha lenne hozzá energiám, fenntartanék magamnak egy helyet, még ha kicsit is, a választási irodájában" - mondta Chirac egykori kormányfőjéről, Juppéről a Le Figaro című napilapnak adott interjúban. Chirac egyébként soha nem rejtette véka alá Sarkozyvel szembeni ellenszenvét, miközben felesége, az önkormányzati szinten aktívan politizáló Bernadette Chirac két nappal ezelőtt Sarkozy mellett tette le a voksát a jobboldali rivalizálásban.