Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC arra számít, hogy azok az országok, amelyek nem tagjai a szervezetnek, jelentősen növelni fogják olajkitermelésüket 2017-ben - írta a Bloomberg. Az olajkartell szakértőinek véleménye igencsak nagyot változott ebben a kérdésben.

Tavaly júliusban még azt jósolták, hogy az OPEC-en kívüli termelők olajbányászata mérséklődni fog 2017-ben 2016-hoz képest. Áprilisban még úgy vélték, hogy az OPEC-tagállamok versenytársai napi 580 ezer hordóval emelik kitermelésüket míg májusban már 950 ezer hordós pluszt jeleztek előre.

Bejött, aztán nem

Az OPEC és a kartellen kívüli néhány nagy termelő, köztük Oroszország novemberben állapodott meg arról, hogy limitálják napi olajtermelésüket. Ettől azt remélték, hogy csökken a piaci kínálat, s ezért nőnek az árak. Ez be is jött: az elmúlt hetekig 50-60 dollár/hordó között ingadozott a fekete arany ára.

Csakhogy kívül maradt az alkun például az USA, amelynek olajpala-termelői gyorsan növelik bányászatukat, ugyanis ezen az árszinten már nyereséggel tudnak túladni olajukon. Hasonló a helyzet Brazíliával és Kanadával. Ennek hatására a múlt héten öthavi mélypontra, hordónként 44 dollárra esett a fekete arany ára, elmosva az OPEC és barátai próbálkozásának eredményét.

További korlátozás kell

A magyarázatot mutatja táblázatunk: az OPEC tavaly novemberben még arra számított, hogy nagyjából 250 ezer hordóval emelkedik a kartellen kívüli olajországok kitermelése - ez alig több mint negyede az e havi jóslatnak. Nem csoda, hogy Khalid Al-Falih szaúd-arábiai és Alekszander Novak orosz olajminiszter egyetért abban, hogy ha az év végéig növelni akarják az olajárat, akkor "további közös erőfeszítéseket" kell tenniük ennek érdekében.

Ennek szellemében tartják magukat a kitermelésük korlátozásához. Mint az OPEC jelentéséből kiderült, a kartell 13 állama a múlt hónapban 18,2 ezer hordóval, 31,73 millió hordóra mérsékelte napi olajbányászatát. Szaúd-Arábia eközben továbbra is kevesebb olajat exportál saját nemzeti kvótájánál.