A lemkók (ruszin néprajzi csoport) világszövetsége hétfőn nyílt levélben fordult Ukrajna vezetőihez, amelyben aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy - mint a szervezet fogalmaz - az úgynevezett kárpátaljai ruszinok a ruszin népet fenyegető veszélyre hivatkozva orosz "békefenntartó csapatok" Kárpátaljára küldését kérték Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Az írás szerint hasonló felhívások, nyilatkozatok korábban is rendszeresen megjelentek - különösebb visszhang nélkül - orosz internetes oldalakon, ám most, a legutóbbi ukrajnai fejlemények tükrében, veszélyt jelentenek Ukrajna területi egységére, szuverenitására, sőt állampolgárainak az életére nézve is - adta hírül a Csasz Zakarpattya kárpátaljai hírportál.

Az SZFULO úgy véli, hogy - az általa "politikai ruszinoknak" is nevezett - kárpátaljai ruszinok veszélyeztetik a többi ruszin néprajzi csoporton és Ukrajnán kívül "a képzelt államiságuk alapjául szolgáló Magyarország, Szlovákia, Románia és Moldávia területi integritását és szuverenitását is." Ennek tükrében a lemkók világszövetsége felszólítja az ukrán állami vezetőket és a nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU elnökét, hogy azonnal reagáljon a szeparatista ruszinok felhívásaira és nyilatkozataira, és intézkedjen az ukrán állam egységét részükről érő fenyegetés - mint alkotmányellenes bűncselekmény - megszüntetését illetően.

A nyílt levél szerzői szerint a ruszin mozgalmat Kárpátalján az orosz titkosszolgálatok támogatják, hogy destabilizálják a helyzetet Ukrajna nyugati határán. A bizonytalanságot Moszkva alkalmasint kihasználhatja az ukrán terület annektálására, úgymond az ottani orosz állampolgárok jogainak védelmében - olvasható a többi között a dokumentumban.

A SZFULO nyílt levelét az a Putyin elnöknek címzett felhívás váltotta ki, amit 2014. március 17-én tett közzé orosz internetes oldalakon az ungvári illetőségű Petro Hecko, az úgynevezett Podkarpatszka Rusz Köztársaság "miniszterelnöke", az ugyancsak kevéssé ismert Hálózati Ruszin Mozgalom vezetője. Petro Hecko ebben arra kérte az orosz államfőt, hogy küldjön békefenntartó csapatokat Kárpátaljára, mert szerinte Ukrajnában és a Kárpátaljával szomszédos megyékben galíciai nacionalisták ragadták magukhoz a hatalmat. Ennek következtében - Hecko szerint - Kárpátalja mint az "orosz világ" utolsó nyugati védőbástyája fölött a galíciai nacionalista erőszak fenyegetése tornyosul, és "elkezdődött a ruszin népet és Kárpátalja valamennyi lakóját sújtó, a galíciai nacionalisták és helyi kollaboránsaik által előidézett humanitárius katasztrófa."

Hecko felhívása majdnem visszhang nélkül maradt a kárpátaljai ukrán médiában, csak akkor figyeltek fel rá valamelyest, amikor a napokban vele kapcsolatban vizsgálatot indított a kárpátaljai SZBU és a megyei ügyészség szeparatizmus címén.

A mértékadó ruszin szervezetek, köztük a Kárpátaljai Ruszin Néptanács a múlt héten nyilatkozatban állt ki Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett, elítélve a Krím elleni orosz agressziót.