Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nyugat régóta vádolja Oroszországot a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásával, de ez az első eset, hogy azt mondja: bizonyítéka van az orosz hadsereg közvetlen beavatkozására.

Az orosz lépés a Kreml beavatkozásának jelentős fokozásával ér fel, és éppen akkor történik, amikor orosz teherautók segélykonvoja haladt át ukrán területre Kijev engedélye nélkül.

Augusztus közepe óta a NATO több jelentést kapott az orosz erők közvetlen beavatkozásáról, "beleértve deszantosokat, légvédelmet és különleges műveleti erőket Kelet-Ukrajnában" - idézte a lap Oana Lungescu NATO-szóvivőt. "Az orosz tüzérségi támogatást a határon keresztül és Ukrajnán belül is használják az ukrán fegyveres erők ellen" - tette hozzá.

Pentagon: Moszkvának haladéktalanul vissza kell vonnia a konvojt

Oroszországnak haladéktalanul vissza kell vonnia az Ukrajna területére küldött konvoját - jelentette ki pénteken Washingtonban John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Kirby szerint az Egyesült Államok nagyon aggasztónak ítéli, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét.

"Oroszországnak haladéktalanul el kell távolítania járműveit és azok személyzetét Ukrajna területéről. Ennek elmulasztása további költségekkel és elszigetelődéssel jár majd" - mondta.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben azt közölte, hogy egy orosz segélykonvoj több mint száz teherautója ukrán ellenőrzés és a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete nélkül lépett be Ukrajna területére.

John Kirby a washingtoni sajtótájékoztatóján közölte, hogy egy kínai harci gép augusztus 19-én egy "szokatlanul veszélyes és agresszív elfogást" hajtott végre, amelynek célpontja az amerikai haditengerészet egy P-8-as Poseidon típusú repülőgépe volt. A incidens a kínai partok közelében, nemzetközi vizek felett történt.

A kínai vadászgép többször is megközelítette a Poseidont, 10 méteren belülre kerülve hozzá. Egyszer átfordult az amerikai gép fölött, egyszer párhuzamosan repült vele, egyszer pedig merőlegesen keresztezte útját, úgy billenve, hogy megmutassa az alul felfüggesztett fegyverzetét.

A Pentagon szerint Washington diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott Pekingnél a történtek miatt.