Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz rubel piacán kialakult pánik átterjedt a világ pénzpiacaira - jelentette a Financial Times (FT). A moszkvai jegybank kedden reggel hat és fél százalékkal növelte alapkamatát, ám ezt követően - rövid javulás után - szabadesésbe kezdett rubel: egy dollárért délután egy ideig 80 rubelt kellett adni, mielőtt visszakorrigált az árfolyam 73 rubel/dollárra.

Ez is magasabb azonban a hétfői 67 rubeles szintnél. Ennél rosszabb hírek már nem is érkezhetnek Oroszországból, a teljes összeomlás végső lépése a tőkeáramlás korlátozása lehet - fejtegette az FT cikke szerint Heinz Rüttimann, a Julius Baer bank feltörekvő piacokkal foglalkozó stratégája. Egy évvel ezelőtt a legsötétebb rémálmaimban sem tudtam volna képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet - mondta Szergej Szvecov, az orosz központi bank elnökhelyettese egy moszkvai eseményen. A helyzet kritikus - tette hozzá.

Menekül ki, merre lát

A tízéves német államkötvények hozama 0,6 százalék alá esett a pénzüknek biztonságos menedéket kereső befektetők óriási kereslete miatt. A hasonló amerikai állampapírok hozama 2,01 százalékkal éves mélypontjára hanyatlott, a japán hozam 0,36 százalékkal rekord alacsony szintre csökkent. A 30 éves brit kötvények hozama először nézett be 2,5 százalék alá. Az arany ára fél százalékkal, 1,214 dollár/unciára nőtt.

A piaci káosz hárommilliárd eurót mosott el azoknak az európai bankoknak a kapitalizációjából, amelyek erősen jelent vannak Oroszországban. A Société Generale (SocGen) részvényei 7,3 százalékkal, a Magyarországon is jelen lévő UniCredité 3,2 százalékkal, a Raiffeisené 8 százalékkal lettek olcsóbbak. A francia bank orosz kitettsége 24,8 milliárd, az olaszé 18,4 milliárd, az osztráké 15,4 milliárd euró. Az utóbbi pénzintézet profitjának nagyját Oroszországban éri el.

A reálgazdaság cégei közül kiemelkedett a Carlsberg sörgyártó hanyatlása. A dán cég 7,7 százalékos tőzsdei zuhanást szenvedett el egyszerűen azért, mert jelentős piaci részesedéssel rendelkezik Oroszországban. A Magyarországon is ismert Metro áruházlánc részvényei 3,6 százalékot veszítettek értékükből. A német kiskereskedő cég számos áruházat működtet az orosz piacon.

A sok is kevés

Az orosz jegybank ugyan kapitális, 400 milliárd dollárnyi devizatartalékkal rendelkezik, ám az ország bankjai és vállalatai 600 milliárdnyi devizaadósságot görgetnek maguk előtt. Az utóbbi átváltását új kölcsönökre lehetetlenné teszik az EU és az USA szankciói, mivel ezek része, hogy korlátozták az orosz adósok hozzáférését az európai és amerikai tőkepiacokhoz.

A központi bank rendkívüli hitelt kínálhat a gazdaság működése szempontjából kulcsfontosságú cégeknek - véli Luis Costa,a Citigroup Londonban dolgozó elemzője. Ez az egyetlen módja annak, hogy megfékezzék a vállalatok és az állam csődjének növekvő veszélyét.

Arra számítunk, hogy a jegybank nagyjából 20 milliárd dollárnyi külföldi deviza eladásával próbálja erősíteni a rubelt az év hátralévő részében - mondja Oleg Kuzmin, a moszkvai Renaissance Capital pénzügyi szolgáltató cég közgazdásza. Ha az olaj ára stabilizálódik, a rubel visszanyerheti értéke 10-15 százalékát a jelenlegi szinthez képest.