A varsói második lengyel-ukrán gázkonferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy mindkét ország vezetésének és cégeinek érdeke a közös gázpiac kialakítása - tudósított a Rzeczpospolita. A felszólalók hangsúlyozták, hogy együtt kell olyan helyzetet elérniük, amelyben nem Oroszország lesz a fő gázszállítójuk.

Ez a feltétele annak, hogy ne tudja kihasználni monopol exportőri pozícióját politikai célokra. A felek teljes függetlenséget akarnak az orosz gázforrásoktól. Lengyelország megteremtette a nyugati-északi irányú behozatalt egy lng-terminál építésével és Norvégiából vezetéken is importálnának. Ezt nevezik északi kapunak.

Ezt Ukrajnával is össze kellene kapcsolni, miközben megteremtenék közös gázpiac jogi szabályozását. Ukrajna az elmúlt időszakban leállította az orosz gázimportot. Az ország teljes felhasználása évi 40 milliárd köbméterről 30 milliárdra csökkent, amelyből 20 milliárdot biztosít a hazai kitermelés.

A maradékot, amit importálni kell takarékossággal csökkentenék. Emellett liberalizálnák a gázárak meghatározását, ami átláthatóvá és ezzel vonzóbbá tenné az ukrán piacot a nyugati befektetők szemében.