Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közölte: aláírta a határozatot és engedélyezte szerződés kötését arról, hogy Oroszország építse meg az ország első atomerőművét. Azonnal alá is írták az előszerződést az AtomStroyExporttal - a Rosatom külföldre dolgozó leányvállalatával -, amely a terv generálkivitelezője lesz, és vállalta az objektum kulcsra kész átadását. Eredetileg három cég pályázott a megbízásra, a Rosatom, az Areva és a Westinghouse-Toshiba, de csak az oroszok vállalták, hogy hitellel segítik a terv megvalósítását.

A döntést a RIA Novosztyi hírügynökség szerint megnehezítette, hogy az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa a szomszédos Ukrajnában számos ember sugárfertőzés miatti halálát okozta Belaruszban, valamint a helyben távoli, de időben közeli fukusimai japán atomerőmű-szerencsétlenség, amelyek komoly félelmeket keltettek az országban ezzel az energiaforrással kapcsolatban. Ugyancsak a visszatartó erők között szerepelt a súlyos gazdasági válsággal küszködő fehéroroszok számára a projekt 9 milliárd dolláros költsége. A Rosatom, az atomerőművek orosz építője igyekszik megnyugtatnia a kétkedőket, hangsúlyozva, hogy új reaktorai teljesen biztonságosak. A cég egyébként a legnagyobb a maga területén - a világon jelenleg épülő 62 atomerőmű közül 14-et épít a világ különböző országaiban, és további 30-ra van megrendelése.

Szergej Kirijenko, a vállalat vezetője a belarusz kormányfővel, Mihail Mjasznyikoviccsal folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy hamarosan aláírhatnak egy 6-7 milliárd dolláros hitel-megállapodást az építkezés finanszírozására, és az erőmű első egysége 2017-re elkészülhet, sőt lehet, hogy már 2016-ban elérhetik ezt a célt. Az erőmű két, 1200 megawattos, nyomottvizes reaktorát a grodnói körzetben, Osztroveckben építik fel a World Nuclear News híre szerint, a litván és a lengyel határ közelében - akik ezt nem kevés ellenérzéssel fogadják.