Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntést feszült figyelem előzte meg a piacokon. A Standard & Poor's "BBB mínusz" szintű hosszú távú orosz szuverén devizaadós-osztályzata ugyanis a befektetési ajánlású kategória alsó széle, így ha az S&P rontotta volna ezt az orosz adósosztályzatot, akkor Oroszország ennél a hitelminősítőnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - besorolási sávba.

A három nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch Ratings és a Moody's Investors Service az S&P minősítésénél egyaránt egy fokozattal jobb, "BBB/Baa2" besorolást tart érvényben a külső orosz államadósságra.

Londoni pénzügyi elemzők a Standard & Poor's pénteki londoni bejelentése előtt nem valószínűsítették, hogy az S&P megvonja a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Oroszországtól. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai erről összeállított minapi helyzetértékelésükben kiemelték, hogy az S&P által "BBB mínusz" besorolással nyilvántartott szuverén adósok közül Oroszország GDP-arányos államadóssága a legalacsonyabbak közé tartozik.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza az S&P pénteki döntése előtti kommentárjában "nagyon-nagyon valószínűtlennek" nevezte, hogy a Standard & Poor's megvonná a befektetési ajánlású orosz devizaadós-minősítést, tekintettel arra, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért orosz közadósságráta mindössze 13 százalék, Oroszország költségvetési tartaléka pedig eléri a 190 milliárd dollárt, amihez további 450 milliárd dollárnyi jegybanki devizatartalék járul.

Az orosz besorolás pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében a Standard & Poor's szintén kiemelte Oroszország mérsékelt nettó külső adóspozícióját, amely a hitelminősítő szerint a 2014-2017-es előrejelzési időszakban is fennmarad.

A jegybank állja a sarat

Az S&P várakozása szerint az orosz jegybank megfelelő mértékű likviditási támogatást nyújt az orosz gazdaságnak. A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz gazdaság a 2014-2017-es időszakban mindössze egyszázalékos éves átlagos növekedési ütemeket produkál. Ez megfelel az előző öt év átlagának, ám ebben az átlagban benne van a 2009-ben mért 8 százalékos GDP-zuhanás is - hangsúlyozzák a Standard & Poor's londoni elemzői.

A cég szerint e nyomott ütemű növekedés részben a szerkezeti jellegű lassulás következménye, és ez a folyamat már az ukrajnai válság előtt elkezdődött. Jóllehet a nettó tőkekiáramlás jelentősen csökkent az idei első negyedévben mért csúcsról, a magánszektorbeli nettó tőkekivonás mértéke azonban 2014 egészében várhatóan így is számottevően meghaladja a korábbi években mért szintet. A tavalyi évvel zárult öt évben évente átlagosan 57 milliárd dollár volt a nettó tőkekiáramlás az orosz gazdaságból, az idén szeptember végéig azonban már elérte a 85 milliárd dollárt - áll a Standard & Poor's pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte ugyanakkor, a 2014-2017-es időszakra ennek ellenére is többletet vár az orosz folyómérleg-egyenlegben, tekintettel a gyenge rubel importvisszafogó hatására.

Elemzők borúlátóak

Más nagy londoni házak ugyanakkor - elsősorban a nyersolajárak világpiaci csökkenése miatt - meglehetősen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben az orosz pénzügyi helyzetre. Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai kimutatták, hogy a 2004 és 2013 között végbement olajár-emelkedés 1500 milliárd dollárral növelte Oroszország exportbevételeit.

A rubel idei eddigi 20 százalékos árfolyamgyengülése azt is jelenti, hogy egységnyi olajexport-árbevétel helyi valutában számolva most sokkal többet ér, mint egy éve. Ennek eredményeként az orosz államháztartás idei hiánya az olajárak csökkenése ellenére várhatóan csekély lesz; valószínűleg nem éri el az orosz hazai össztermék 0,5 százalékát - jósolták a cég elemzői. A ház szerint a negatív hatások hosszabb távon, a következő 6-12 hónapon túli időpontban jelentkeznek majd.

A Capital Economics közgazdászainak becslése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. A cég szakértői szerint a jelenlegi, 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.

A gyenge rubel e forgatókönyv megvalósulása esetén is enyhítheti a folyómérleg-egyenlegre nehezedő nyomást, az azonban valószínűtlen, hogy elősegítené az energiaszektoron kívüli orosz export meredek fellendülését, hacsak ezekben a szektorokban nem élénkülnek hirtelen a beruházások - jósolták a Capital Economics londoni szakértői.