Patrióta internetet kellene létrehozni Oroszországban, amely harcol a nyugati szellemiség ellen - javasolja Vlagyimir Medinszkij orosz kulturális miniszter a Moscow Times tudósítása szerint. Szerinte az orosz történelemből levezethető értékekre kellene építeni az állam és a társadalom működését - derült ki abból a közleményből, amelyet hadtörténeti társaság honlapján tettek közzé. Medinszkij ennek a szervezetnek az elnöke.

Vlagyimir Rogozin miniszterelnök-helyettes és más közszereplők - köztük Nyikita Mihajlov filmrendező és a hadsereg számos tábornoka - szükségét látták, hogy a nevüket adják a nyilatkozathoz, amely részletezi az aláírók elvárásait. Szükségünk van arra, hogy a köztudatban hazafias irányvonal érvényesüljön! Patrióta filmek, könyvek, kiállítások, modern videojátékok, rádió- és tévéállomások kellenek és ennek a szellemnek kell érvényesülnie az interneten is - derül ki állásfoglalásukból.

Egyedül a világ ellen

A legkeményebb megállapítás azonban úgy szól, hogy aki Oroszország ellen van, az az igazság ellen van. A támadás, ami azt jelenti, hogy az igazság elleni támadás, egy új villámháború már elindult - fogalmaz a közlemény. Az aláírók elmondása szerint Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök nemrégiben adott tévéinterjújának arcátlan, álnok állításai késztették őket a nyilatkozat megfogalmazására.

Jacenyuk a német ARD-nek adott interjújában arról beszélt, hogy országát két invázió érte az elmúlt évszázadban: egy német és egy orosz. Az utóbbit Kelet-Németország szovjet alávetettségéhez hasonlította.

Az orosz kormány a tavaly februári kijevi hatalomátvétel óta úgy értelmezi az új helyzetet, hogy Ukrajna fasiszta politikai erők uralma alá került, amelyeket a Nyugat támogat. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az ARD-nyilatkozat után a moszkvai állami tévé internetes site-ján az a cím jelent meg, amely szerint Jatszenyuk beismerte, hogy náci.

Csebnet vagy ráskaháló

A kulturális miniszter a nácizmus felett aratott győzelem 70. évfordulójának közeledtével arra biztatta honfitársait, hogy támogassák Vlagyimir Putyin államfő erőfeszítéseit a hadsereg megerősítésére. A béke garanciája ugyanis szerinte az erős hadsereg.

Az internet hazafias áthangolásával kapcsolatban nem a mostani nyilatkozat az első kezdeményezés Oroszországban. A törvényhozás egyik szenátora 2014 tavaszán azt javasolta, hogy hozzanak létre egy csak Oroszországot behálózó rendszert, amelyet elszigetelnének az USA-tól és az EU-tól. A kreatív politikus azt is kitalálta, hogy az orosz internetet az ismert rajzfilmfiguráról, a nagyon nagy fülű, meghatározhatatlan fajhoz tartozó - leginkább egy kis majmot, egy egeret és egy medvebocsot ötvöző - Cseburáskáról kellene elnevezni.