Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter abban bízik, hogy Moszkva és Kijev október első napjaira tisztázni tudja nézeteltéréseit a gázszállítások újraindításának ütemtervével kapcsolatban - jelentette a Reuters. Ennek fontos része, hogy Ukrajna milyen lépésekben fizeti vissza Oroszországnak a korábbi gázeladásokkal kapcsolatos tartozásait.

A Gazprom júniusban állította le Ukrajna ellátását, miután a felek nem tudtak megállapodni az adósságok törlesztéséről, illetve a gáz áráról. Ezt követően európai uniós közvetítéssel többször tárgyalóasztalhoz ültek - Ukrajnán át érkezik az Európába exportált orosz gáz fele, amelynek továbbítása veszélybe kerülhet az ukrán-orosz vita miatt -, és szeptember utolsó hétvégéjén Berlinben jelentős előrehaladást értek el.

Novak elismételte Moszkva alapvető követelését, miszerint Kijevnek ki kell fizetnie az oroszok szerint 5,3 milliárd dollárra rúgó hátraléka legalább egy részét. Ez a feltétele annak, hogy a Gazprom megnyissa a gázcsapot. Ukrajna hajlandó törleszteni 3,1 milliárd dollár - tette hozzá -, a kérdés az, hogy milyen lépésekben. Emellett a gáz áráról sem tudtak eddig megállapodni. A berlini tanácskozásról szóló hírek szerint az európai átlagnak nagyjából megfelelő 385 dollár/1000 köbméteres ár van az asztalon.

A törlesztéssel kapcsolatban Moszkva azt akarja hogy az ukrán kormány utaljon át kétmillió dollárt, mielőtt a gáz elkezd susogni Ukrajna felé. Ezt követően 1,1 milliárd dollárt várnak az év végéig. Kijev ezzel szemben három részletben akar fizetni: 1,5 milliárd, illetve kétszer 0,8 milliárd dollárt utalna át. Emellett azt akarja, hogy mielőtt egy centet is adna, induljon újra a gázszállítás.