Az amerikai részvényárak gyors növekedése veszedelmes tőzsdei luftballon felfújásához vezethet - mondja Robert Shiller, a 2013-as közgazdasági Nobel-díj egyik nyertese. A nyolcmillió koronával (1,25 millió dollár) járó elismerést két amerikai társával együtt nyerte el.

Egyelőre nem kongatnám meg a vészharangot, de számos országban nagyon magasak a részvényárak, míg másokban az ingatlanok drágultak gyors ütemben. Mindez rosszul végződhet - fejtegette a német Der Spiegelnek adott interjújában. A legaggasztóbbnak az amerikai értékpapírpiacok helyzetét látja, amit azzal magyaráz, hogy az USA gazdasága még mindig gyenge és sérülékeny, ezért a vállalatok értékének emelkedése nem látszik indokoltnak.

Shiller az eszközárak - az ingatlanok, az értékpapírok stb. árának - előrejelzése terén elért eredményeiért kapta a Nobel-díjat, de szerepe volt az indexkövető alapok létrejöttében is. Az átadási ceremónia után a múlt hónapban azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a Fed gazdasági ösztönözése és az erősödő piaci spekuláció buborékszerű befektetési boomhoz vezetett.

Nem értenek semmit

Akkoriban azonban még nem emelte ki az USA tőzsdéin kialakult helyzetet, azaz véleménye néhány hét alatt vált kritikusabbá ezzel értékpapír-piaci boommal kapcsolatban. Azt ugyanakkor már akkor is leszögezte, hogy a pénzügyi válság kirobbanása óta eltelt öt év megmutatta, mennyire nem értik még mindig a piaci szereplők az árak mozgását.

A közgazdász professzor továbbra is aggasztónak tartja a brazil ingatlanpiac helyzetét. Nemrégiben részt vett egy konferencián a latin-amerikai országban, amelyen világossá vált a számára, hogy a szélesedő középosztály és a pozitív gazdasági fejlemények fűtik a lakásárakat. Hasonló jelenségek figyelhetők meg Brazíliában, mint amilyenek az USA-ban lejátszódtak a 2000-es évek közepén. Ezek előzték a 2007-2008-ban kirobbant jelzálogpiaci válságot.

Buborékok mindenfelé

A világ továbbra is erősen kiszolgáltatott a könnyen kipukkadó eszközbuborékoknak - összegzi véleményét Shiller. A vészterhes előrejelzéseiről ismert Marc Faber üzletember szintén spekulációval fűtött, masszív buborékokat lát a világgazdaságban - derült ki a CNBC-nek nemrégiben adott interjújából. Ezek közé sorolja a részvények és a kötvények piacától a Bitcoin nevű alternatív valután át a mezőgazdasági földterületekig mindenütt megfigyelhető áremelkedéseket.

Ezek hátterében a felesleges likviditás, azaz a pénzbőség áll. A Fed monetáris enyhítésében továbbra havi 85 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba, miközben hasonló lépéseket tesz a brit és a japán jegybank is - indokolta aggodalmait Faber.

Csatalakozott az előtte szólókhoz Tom Elliot, a DeVere Group befektetési társaság stratégája. Szerinte az amerikai gazdaság ma két pilléren áll. Az egyik az erőtlen gazdasági növekedés, a másik a Fed monetáris enyhítési politikája. A szakértőnek fogalma sincs arról, mi történne, ha e két oszlop közül az egyik kidőlne. Egyáltalán nem tudhatjuk, hogy az egyik támasz nélkül nem roggyanna-e meg az egész ház.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!